Zdravlje

IMATE MENSTRUALNI CIKLUS U ISTO VRIJEME KAD VAŠA I MAJKA I SESTRA? To nešto znači, evo o čemu je riječ

Napisao H. H.

Ukoliko živite sa mamom i sestrom ili cimerkama verovatno ste primetile da menstrualni ciklus dobijate u približno slično vreme. Podatak da se ciklusi žena koje provode mnogo vremena zajedno vremenom usklade uzimamo svi zdravo za gotovo.

Prva studija o usklađivanju ciklusa žena koje žive zajedno je prvi put urađena 1971. godine. Ista studija je zaključila da su uzrok tome feromoni koje žene otpuštaju i tako utiču na cikluse žena oko sebe. Dakle, prema rezultatima te studije, datumi početka ciklusa se približe kod žena koje žive zajedno ili se često druže.

Nakon mnogo godina, sprovedena je nova studija. Učestvovalo je 360 parova žena koje su su u bliskom odnosu, bilo da su prijateljice, sestre ili cimerke. Preduslov je bio da provode dosta vremena zajedno u toku dana. Žene koje koriste hormonalnu kontracepciju nisu bile uključene u istraživanje.
Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Nakon analize tri uzastopna ciklusa, rezultati su pokazali da se datumi početka menstruacije kod 273 para iz istraživanja nisu ni približno poklapali. Poklapanje je zabeleženo kod svega 79 parova žena, a zajednički život nije se pokazao kao faktor uticanja. Ovo nije prva studija koja opovrgava teoriju usklađivanja ciklusa. Do istih su zaključaka već došli američki naučnici 1991. i 1993. godine, kao i izraelski tim naučnika tokom 1994. godine.

“Da, ciklusi nam se nekad poklope, ali reč je o običnoj slučajnosti”, tvrdi istraživač Beverli Strejsmen.

Kada uzmemo u obzir da prosečan menstrualni ciklus traje pet dana, jasno je da povremeno dolazi do preklapanja, a mnoge žene to tumače kao usklađivanje ciklusa. Dakle, mit je razotkriven.

Komentari

komentara