Zdravlje

Provjereno – 5 mitova o laserskom skidanju dioptrije

Napisao H. H.

Iako je lasersko skidanje dioptrije jedan od najizvođenijih medicinskih zahvata i izvodi se više od 25 godina i dalje su aktualni neki mitovi o tom zahvatu. U razgovori sa specijalistima oftalmolozima iz zagrebačke Poliklinike Bilić Vision koji uspješno izvode različite metode laserskog skidanja dioptrije i astigmatizma već više od 10 godina, prenijeli su nam koje su to najveće nedoumice i strahovi njihovih pacijenata kada se odlučuju na ovakav zahvat.

MIT #1 Što ako oslijepim ili mi laser sprži oko?

Vjerovali ili ne, dobar dio pacijenata strahuje da se od djelovanja lasera može oslijepiti, ili da će im laser spržiti oko. To je naravno mit. Svaka laserska korekcija na laseru je individualizirana – određuje se prema svakom oku individualno. Svaki laserski puls je u potpunosti kontroliran od svoje točke nastanka do kontakta s rožnicom. Laser ne prodire u unutrašnjost oka i ne može izazvati nikakva oštećenja. Otkad se ovakva vrsta operacije izvodi, nisu zabilježene trajne komplikacije čak ni 20 godina kasnije.

MIT #2 Laser ne može ukloniti astigmatizam.

Jedan od najraširenije zastupljenih mitova je kako se astigmatizam ne može ukloniti laserom. Dapače, laser je najpreciznije i jedino trajno rješenje za uklanjanje astigmatizma. Ukoliko se radi o visokom astigmatizmu moguć je manji povrat dioptrije koji se može ukoliko je to potrebno riješiti dokorekcijom.

MIT #3 Operacija boli.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji tako da pacijent, iako je budan, ne osjeća nikakvu bol. Primjerice, operacija ugradnje bilo kojih implantata je rizičnija od laserskog skidanja dioptrije. Također, u slučaju pokreta oka izvan zone rada lasera, laser se automatski isključuje. Stoga se pacijent ne treba brinuti zbog mogućeg micanja oka za vrijeme operacije, jer to ne može omesti ili ugroziti tijek zahvata.

MIT # 4 Ne znaju se kasne posljedice zahvata

Ljudi se često boje da će imati negativnih posljedica po vid u kasnijem periodu života. Međutim, kod gotovo svih pacijenata se jedino javlja prolazna suhoća oka i traje nekoliko mjeseci s tendencijom slabljenja simptoma kako vrijeme odmiče. Moguć je blagi osjećaj pijeska u očima, a osjećaj se ublažava redovitim kapanjem umjetnih suza( 6-8 puta dnevno). Komplikacije su moguće u oko 1% slučajeva, a bitno je napomenuti da su sve prolazne i rješive. Kasnih promjena ili posljedica na rožnici nema jer iskustva s metodom i njenim nuspojavama sada imamo već preko 20 godina.

MIT #5 Ionako ne mogu bolje vidjeti poslije operacije, nego što sad vidim s lećama.

Contoura Vision, revolucionarna i najpreciznija personalizirana dijagnostika koja se radi prije zahvata laserskog skidanja dioptrije omogućava da nakon laserskog skidanja dioptrije vidite bolje nego s naočalama i kontaktnim lećama. Contoura Vision se razlikuje od drugih dijagnostika, jer mjeri apsolutno sve nepravilnosti na rožnici (aberacije i višeg i nižeg reda). Mjerenja se spajaju na laser koji onda najpreciznije moguće uklanja kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam u dobi od 20 do 50 godina. Važno je istaknuti da osim dioptrije, Contoura omogućava i uklanjanje zablješćivanja, odsjaje, kao i probleme u noćnoj vožnji.

Iskoristite proljetnu akciju Poliklinike Bilić Vision na sve metode laserskog skidanja dioptrije i astigmatizma od 3.300 po oku koja traje do 15.5.2017. Također, Poliklinika Bilić Vision omogućava plaćanje svih zahvata do 60 rata. Naručite se pozivom na broj 01 4678 444, ili online na web stranici www.bilicvision.hr.

Komentari

komentara