Zdravlje

Novi tretmani u liječenju – Masiranjem grudi protiv raka!

Napisao admin

Eksperimenti su pokazali da primjena fizičkog pritiska vraća ćelije na normalnu veličinu. Zbog toga naučnici vjeruju da je ovo istraživanje dovelo do zaključaka koji mogu pokrenuti nove tretmane u liječenju raka dojke.


Masiranjem grudi protiv raka (foto: cure.ba)

“Ljudi vijekovima znaju da fizički pritisak može uticati na naše tijelo. Kada dižemo tegove, mišići nam postaju veći. Sila gravitacije je ključna za čvrstinu naših kostiju. Ovdje dokazujemo da fizički pritisak može igrati ulogu u rastu i smanjenju kanceroznih ćelija”, rekao je Gautam Venugopalan, vođa ovog istraživanja na Univerzitetu Kalifornije.

Studija je istražila rast maliginih epitelnih ćelija u dojci ubrizgavanjem gela u fleksibilne silikonske komore.

To je omogućilo naučnicima da primijene pritisak tokom prve faze rasta ćelija i efektivno stisnu ćelije. Vremenom, stisnute ćelije su počele da rastu na normalan i oraganizovan način.

Kada je struktura tkiva dojke formirana, ćelije su prestale da rastu iako je pritisak uklonjen. Ćelije na kojima nije primijenjen pritisak su nastavile sa nekontrolisanim rastom, što je vodilo stvaranju raka.

“Maligne ćelije nisu u potpunosti zaboravile kakve su bile dok su bile zdrave, one se samo moraju usmjeriti kako bi se vratile zdravom razvoju”, rekao je Venugopalan.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem susretu naučnika Američkog društva za ćelijsku biologiju u San Francisku.

Profesor Denijel Flečer, koji vodi laboratoriju na Berkliju, rekao je: “Pokazali smo da je tkivo osjetljivo na mehaničke inpute koji dolaze iz spoljašnje okoline u početnim fazama rasta i razvoja.”

On misli da, iako kompresija vraća sprečava maligne ćelije da se množe, nikako ne treba nositi brushaltere koje kompresijom stežu grudi.

“Kompresija grudi, sama po sebi, ne može biti terapija. Međutim rezultati ovog istraživanja donose nova saznanja o molekulima i strukturama koja bi mogla, u budućnosti, dovesti do uspjeha kod ciljane terapije”.

b92

Komentari

komentara