Zdravlje

JESU LI SVI NA BROJU? DUŽINA VAŠEG ŽIVOTA zavisi od broja IZVAĐENIH ZUBA!

Napisao H. H.

Gubitak zuba jeste jedan od najsigurnijih pokazatelja dužine ljudskog života.

Istraživanje objavljeno u časopisu Periodontology 20001 utvrđuje između ostalog, da je broj izgubljenih zuba nedvosmislen pokazatelj koliki će biti naš životni vijek. Takođe, oralno zdravlje jeste jedan od indikatora njegovog kvaliteta, piše “Dnevno“.

Gubitak zuba je prema studiji naučnika usko povezan sa svakodnevnim stresom, koji se tokom godina akumulira i razara sve organe, pa i zube. To takođe uključuje naše socijalne, emotivne i ekonomske poteškoće u kombinaciji sa obrazovanjem. Ne treba isključiti ni svakodnevne probleme jer su produkt hroničnih oboljenja, genetskih poremećaja, načina ishrane, i stila života.

Rezultati studije pokazuju da su osobe koje su izgubile 5 ili više zuba prije 65. godine života, podložne ozbiljnim zdravstvenim problemima. Najčešće su to kardio-vaskularna oboljenja, dijabetes, osteoporoza. U pitanju su dakle bolesti koje značajno mogu smanjiti životni vijek.

Postoji ogroman broj faktora koji utiču na gubitak zuba. Nedostatak higijene, traume ili duži pušački staž, sve to može uzrokovati nastanak bolesti koje su usko povezane sa gubitkom zuba. Bolesti desni su pak usko povezane sa dijabetesom i kardio-vaskularnim problemima – riječi su direktora Fondacije „Health“ koja se bavi unapređenjem oralnog zdravlja u Britaniji, Najdžela Kartera.

Ova organizacija je prilikom objavljivanja rezultata studije pozvala pacijente da svakodnevno urade bar tri korisne stvari za svoje zdravlje.

1. Redovno pranje zuba pastom sa fluorom, uveče obavezno i bar jednom u toku dana.

2. Izbjegavanje unošenja slatke hrane, ne samo zbog oralnog zdravlja već i zbog pogubnog uticaja na cjelokupno stanje organizma

3. Redovne posjete stomatologu.

Gubitak zuba dolazi sa zdravstvenim problemima, ali u bliskoj budućnosti dovodi do nevolja koje se odnose na pravilan način ishrane. Vezane su i sa sposobnošću pacijenta da obavlja normalnukomunikaciju sa širom okolinom. Sve to konačnom zbiru implicira ne samo zdravstvene probleme već i osjećaj odbačenosti i usamljenosti – zaključuje doktor Karter a prenosi portal “Dentalhealth”.

Komentari

komentara