Zdravlje

Mogući uzroci bijelih tačkica na noktima

Napisao H. H.

U principu, dosta ljudi ima ove bijele mrlje na svojim noktima, neko više neko manje. One mogu značiti različite stvari, ali ono što je sigurno govore da nešto nije u redu.

Veoma je bitno znati šta ih uzrokuje i šta je potrebno učiniti kako bi se liječili. Ovo su mogući uzroci bijelih tački na noktima:

Povreda nokta

Ukoliko je povrijeđena baza nokta, koja je poznata i kao matrica, ove bijele tačkice ili linije se mogu pojaviti na noktu ili više njih.

Ove tačkice se pojavljuju odmah nakon povreda, a vrste povreda koje mogu uzrokovati tačkice su kada se udarite nekim predmetom u nokat ili česta manikura koja također može povrijediti nokat.

Alergijske reakcije

Ponekad lakovi za nokte, gelovi ili sredstvo za čišćenje mogu izazvati alergijsku reakciju.

Nedostatak cinka

Nedostatak ovog metala koji se inače nalazi u našem tijelu uzrokuje bijele mrlje i tragove na noktima. Taj problem nedostatka cinka se može riješiti ako jedete namirnice kao: jogurt, grah, špinat, žitarice, orahe i sl.

Nedostatak proteina

U slučaju da vašem tijelu nedostaje proteina, to će uzrokovati vodoravne crte preko noktiju. One se pojavljuju na korijenu nokta, a ne na površini tako da neće rasti sa noktima.

Linije će nestati kada se nivo proteina u tijelu vrati u normalu. Također, ove linije mogu značiti da imate bolesnu jetru, piše “Megagiga“…

Komentari

komentara