Zdravlje

REGION POD SNIJEGOM – Gacko i Nevesinje bez struje, u Hrvatskoj kolaps u saobraćaju… (FOTO)

Napisao admin

Zbog jakog snijega u većem dijelu Hrvatske cestovni i željeznički saobraćaj odvija se otežano. Zatvoren je i zagrebački aerodrom. Snijeg pada i u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, dok je u Crnoj Gori ciklon ''Čajo'' donio obilne padavine


Snijeg (Foto: Cure.ba)

Snijeg zameo Hrvatsku

Zbog snijega, na autoputu Zagreb – Beograd, oko dva kilometra nakon Ivanić Grada u smjeru ka istoku, nastao je zastoj u saobraćaju, jer su se dva teretna vozila ispriječila preko puta, saopštila je zagrebačka policija.

Kamioni su se prepriječili zbog klizanja, jer su imali ljetnje gume, na šta policija do tog slučaja nije reagovala, a nakon toga izdvaja takva vozila iz saobraćaja.

Policija je primila veliki broj poziva građana koji se nalaze u vozilima u koloni koja je nastala zbog blokade autoputa i ostaju bez goriva, hrane i vode. U toku je organizovanje pomoći ljudima, navodi policija.

U Osijeku su preminule tri osobe usljed smrzavanja.

Snijeg koji je dostigao visinu od 40 centimetara, što je najviše od 1955. godine, blokira kolovoze i tramvajske šine, a na nekim mjestima zastoje su prouzrokovali tramvaji u kvaru ili puknute strujne žice.

Snijeg će nastaviti da pada do večeras, kada se očekuje da će oslabiti ili potpuno prestati da pada.

U Dalmaciji se očekuje uglavnom kiša i sjeveroistočni vjetar s jakim i olujnim udarima.

snijeg u novom sadu

Snijeg koji je cijeli dan padao širom Srbije, praćen jakim vjetrom, donio je velike probleme u sobraćaju, a najteže je u Vojvodini gdje je zabilježena prva žrtva smrzavanja. Sa različitih područja iz zavejanih vozila evakuisano je dvadesetak osoba, uključujući i sedmoro dece.

“Na području Kikinde je sedmoro djece sa roditeljima evakuisano i smješteno na sigurno”, rekao je za Tanjug načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Prema njegovim riječima, zbog snježnih nanosa uzrokovanih velikim padavinama i jakim vjetrom u opštini Kanjiža evakuisano je devet putnika iz vozila na pravcu Orom – Subotica.

“Najteža situacija je i dalje na putu Kljajićevo – Sivac u Bačkoj gdje je više od 100 vozila zavejano”, rekao je on dodavši da se vatrogasno- spasilačke ekipe sa mehanizacijom probijaju ka koloni automobila da bi pružili pomoć zavejanima.

Za razliku od velikih problema na putevima, u većini gradova nema većih problema sa grijanjem ali jak vjetar izaziva česte prekide struje u pojedinim dijelovima Zrenjanina i u okolnim selima.

saobracajna nesreca snijeg

Snijeg pada i u našoj državi i Sloveniji, dok je u Crnoj Gori ciklon “Čajo” donio obilne padavine, jaku kišu i snijeg na sjeveru zemlje, kao i probleme u saobraćaju i snabdijevanju.

Snijeg koji od sinoć pada na području opština Gacko i Nevesinje prouzrokovao je nestanak električne energije u većem broju seoskih područja, a zbog poledice i snježnih nanosa otežan je saobraćaj na lokalnim putevima. Brojne kvarove na elektro-vodovima električari su pokušavali da poprave tokom jučerašnjeg dana, ali nisu uspjeli zbog jake vijavice.

Zbog atmosferskih pražnjenja, u Crnoj Gori bez struje su mnoga sela, a pojedine saobraćajnice na sjeveru zatvorene su za saobraćaj za teretna vozila.

Cetinju, gdje je snježni pokrivač visok 34 centimetra, prijete poplave, navode u lokalnoj vatrogasnoj službi. Radi predostrožnosti isključena su dva dalekovoda na području Cetinja, kako bi se izbjegle havarije, zbog čega je veliki broj sela bez struje, potvrđeno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

U Herceg Novom pijavica je oštetila krov na osnovnoj školi “Orjenski bataljon”, prenio je Radio Crne Gore.

cure.ba

Komentari

komentara