Zdravlje

ZIMA ĆE KONAČNO POKAZATI ZUBE: Vakula objavio najnoviju prognozu – stiže ledeni val, a bit će i snijega

Napisao A. K.

Prodor hladnog zraka sa sjevera od utorka će u našu zemlju donijeti zahladnjenje, ali i snježne pahulje

Čini se da zima opet pokazuje zube, barem tako izgleda prema najnovijoj prognozi Zorana Vakule koji je još za ponedjeljak najavio relativno toplo vrijeme, doduše na Jadranu uz jaku buru ali tek onda stiže zahladnjenje.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu još će u prvom dijelu dana uglavnom biti mjestimice malo kiše, a zatim će biti djelomice sunčano. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, osobito u Baranji sredinom dana i jači. Najviša temperatura oko 9 °C, a najniža od 0 do 3 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i ponegdje moguću kratkotrajnu slabu kišu, koja se ujutro može i smrzavati na hladnoj podlozi. Vjetar uglavnom slab sjeverozapadni, a najniža temperatura od -1 do 2 °C.

Vrijeme na Jadranu
U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu također promjenjiva naoblaka uz mogućnost lokalno slabe kiše, osobito prema otvorenom moru. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak i bura, uz malo i umjereno valovito more. Jutarnja temperatura prilično neujednačena, u gorju negativna uz mogućnost poledice. Dnevna u gorju oko 6 °C, na moru oko 13 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom suho i djelomice sunčano. Nakon sjeverozapadnjaka, zapuhat će umjerena do jaka bura, uz većinom umjereno valovito more. Najniža temperatura u unutrašnjosti oko 0 °C, a na obali i otocima između 7 i 10 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjerena i jaka bura, osobito u drugom dijelu dana, a more će biti umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura duž obale oko 9 °C, a najviša dnevna oko 14 °C, detaljno navodi za HRT Zoran Vakula.

Od utorka se sve mijenja, bit će i snijega
Iduća dva dana u unutrašnjosti će još biti djelomice sunčano. U utorak su na istoku još moguće slabe oborine na granici kiše i snijega koje se ujutro mogu smrzavati na hladnom tlu. U četvrtak porast naoblake, u Lici i unutrašnjosti Dalmacije i snijeg, a zatim se vjerojatnost snijega znatno povećava i u ostalim krajevima, pri čemu se ne smije isključiti mogućnost i većih količina. Jutra će biti hladnija, uz mraz i mjestimičnu maglu. I dnevna temperatura u padu, osobito prema kraju tjedna, uz sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu do srijede uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz slabljenje bure koja će u srijedu u Dalmaciji okrenuti na istočnjak i jugo. U četvrtak jače naoblačenje s kišom osobito u Dalmaciji, a bura i istočnjak će jačati pa snježne pahulje mogu donositi i na obalu. Od petka je velika vjerojatnost oborina duž cijele obale ponegdje i obilnije. Temperatura zraka u postupnom padu, pa će hladno biti i na Jadranu.

Zahladnjenje najavljuje i portal Neverin.

“Početkom idućeg tjedna očekuje se jačanje anticiklone nad britanskim otočjem i kasnije na sjeveru Europe što će blokirati ciklone koje prolaze tim područjem te usmjeriti hladan zrak sa sjevera prema našim krajevima. Stoga će početak idućeg tjedna biti u znaku hladnijeg vremena s temperaturama zraka oko ili ispod prosječnih vrijednosti za doba godine.

Uz povremene oborine, snijeg je moguć i u nižim predjelima”, piše portal Neverin.

Net.hr

Komentari

komentara