Magazin

Šokantni podaci – U svijetu se baca 30%- 50% hrane mjesečno

Napisao admin

Između 30 i 50 posto hrane proizvedene u svijetu završi u smeću, upozorili su stručnjaci koji su se ovoga tjedna okupili na skupu posvećenom hrani i poljoprivredi u Chicagu.


hrana u smeću (foto:cure.ba)

Evo još malo poražavajuće statistike: prosječan Amerikanac svakog mjesec baci oko 15 kilograma hrane, vrijedne približno 40 američkih dolara. Gledano na godišnjoj razini, svaka osoba u SAD-u baci oko 180 kilograma hrane, vrijedne 480 dolara.

Podaci američke agencije za zaštitu okoliša govore da je hrana najveći dio američkog smeća. Istovremeno dok milijuni ljuda u svijetu gladuju, na američkim odlagalištima godišnje završi oko 33 milijuna tona hrane. Tako, primjerice, na smetlištima završi oko 23 posto svih proizvedenih jaja.

Kako je poljoprivreda jedan od najvećih svjetskih potrošača vode, energije i kemikalija te jedan od velikih proizvođača stakleničkih plinova, smanjenje količine bačene hrane bio bi jednostavni način da se smanji stres za okoliš.

U bogatijim zemljama jestivo voće i povrće završi na odlagalištima zato što nije dovoljno lijepo prema standardima trgovaca te zbog toga što se pokvarilo u hladnjacima ili nije pojedeno u restoranima.

Na žalost, i u nerazvijenim zemljama hrana nerijetko završi na smetištu, ali iz posve drugačijih razloga, najčešće zbog toga što se ne uskladišti na odgovarajući način ili zbog loše prometne povezanosti.

cure.ba

Komentari

komentara