Magazin

NOVI ZAKON U SKLADU S PROPISIMA EU – Potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorijama, javnom prijevozu, vozilima?

Napisao admin

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen kantonima, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina


Foto:arhiva

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.


– Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen kantonima, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istakao je Mandić na pres-konferenciji u Sarajevu.


 
S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.


 
Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.


 
– Novina je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.


 
U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light“ i „superlight“ , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.


 
Zakon je potreban  da bi se uskladilo zakonodavstvo Federacije BiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.


 
– Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.


 
U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o saradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua“ (PROI), čiji predstavnici učestvuju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.


 
– Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kada se desi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istakla je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh. 


 
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH  Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.


 
– Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić. 

depo.ba

Komentari

komentara