Magazin

Zašto se debljamo nakon odbacivanja cigareta

Napisao H. H.

Glavni alkaloid duhana je nikotin, bezbojna uljasta tekućina, te spada u jedan od najjačih biljnih otrova. Nikotin djeluje na periferni i centralni nervni sistem, a smrtonosna doza je 50 miligrama.

Loše navike

U duhanu ga najčešće bude tri posto, a predstavlja glavni spoj koji utječe na težinu. Da bi se što prije odviknuli od loše navike, važno je imati motivaciju, koja će pomoći u najtežim trenucima. Prije nego što počnete s odvikavanjem, potrebno je poduzeti sljedeće korake:

* Postavite datum – odredite vama važan datum kada ćete prestati i da se barem na početku udaljite od najvećeg izvora stresa zbog kojeg ste svaki put poželjeli zapaliti.

* Razmisliti o razlozima zašto treba prestati – svakog jutra kad se probudite ili prije spavanja razmislite o razlozima. Bilo bi najbolje da oni nisu zdravstvene prirode nego da se više koncentrirate, naprimjer na to koliko ćete novca uštedjeti.

* Zadržite pozitivnu energiju – treba uvijek razmišljati o svemu lijepom što vas čeka nakon što se uspijete odviknuti.

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobiva suprotan efekt. Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a utjecaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava utjecaj leptina i grelina, što rezultira smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je pohranjena u masnom tkivu, a nivo cirkulirajućeg leptina prati kalorijski unos i direktno je proporcionalan količini masnog tkiva.

Brži metabolizam

Grelin je hormon koji stimulira apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i na taj način utječe na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina supresira nikotin i pojačava djelovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utječe na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se okusni pupoljci na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala pušiti, bolje osjeća okus hrane                                                                                                                               Zdravlje.avaz.ba

Komentari

komentara