Magazin

A SVI SU MU SE SMIJALI – Zoran (19) napravio hidrocentralu kako bi njegova baka imala struju!

Napisao admin

Zoran Samardžić, 19-godišnji mladić uzeo je stvar u svoje ruke u svom selu Do, na vrelu Bregave, napravio mini hidrocentralu, zbog čestih nestanka struje.


Zoran Samardžić

Kako kaže Zoran, u ovom selu su česti prekidi u snabdijevanju električnom energijom, a on je to riješio svojim “Đerdapom“.

 

“Moj mini Đerdap je zapravo mikroelektrana, obnovljiv izvor energije“, kaže Zoran, i dodaje da je uglavnom radio sam, ali da su mu stručnjaci pomogli oko sklapanja nekih dijelova.

 

Njegova struja sada osvjetljava kuću i dvorište. Ovo je njegov najozbiljniji projekat do sada, za koji mu je trebalo mjesec dana.

 

Takođe je dosta koštao, pa su sva ušteđevina i višemjesečni džeparci otišli u kupovinu dijelova.

 

Od Zoranove struje može svašta, daje napon od 12V i 90 ampera, na njoj može da radi 5.000 sijalica, a postoje i televizori koji rade na toliko. Telefon takođe može da puni na svoju struju.

 

Nema troškova i, što je najvažnije, nema zagađenja sredine“, rekao je mladi zaljubljenik u fiziku. Za struju se zainteresovao još u osnovnoj školi: sve je počelo od sklapanja automobila na daljinsko upravljanje, igračaka i mobilnih telefona.

 

Na jesen počinje studije elektrotehnike kako bi jednog dana napravio pravu, veliku hidrocentralu.

(Kurir)

kurir

Komentari

komentara