Magazin

BAKA PREDOSJETILA TRAGEDIJU Dječaka i oca vidjeli kako ulaze u kuću, a onda se ZAČUO PRASAK

Napisao H. H.

Četrnaestogodišnji E. D. osnovac iz Subotice, zadobio je teške povrede ruku, grudnog koša i butine kada mu je, za sada, nepoznata naprava eksplodirala u ruci.

Kako saznaje Blic, još uvijek nema zvanične potvrde da li je riječ o bombi, a nezvanično se pominje da je dječak aktivirao dimnu napravu.

Kako za Blic priča polubrat dečaka E. D, Tibor, sve se dogodilo u kući u kojoj dječakov otac, koji je ranije bio u zatvoru, živi kao podstanar.

– Povrijeđeni su mu prsti, ali stanje mu je stabilno, govori i vidi dobro. Majka i sestra su danas otišle da ga posjete u Novi Sad u Institut za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine. To se dogodilo u nedjelju uveče dok je bio u posjeti kod oca koji je inače ranije bio u zatvoru zbog neplaćene alimentacije – priča Tibor i dodaje da je njemu važno samo da je dječak dobro.

Kako kaže, ni on ne zna šta je eksplodiralo, ali prema njegovim riječima, dječakov djeda sa očeve strane je ranije “držao takve stvari”.

– Djeda se bavio takvim stvarima, imao je i dozvolu za oružje, bio je lovac, ali ne znam tačno šta je brat našao i šta je eksplodiralo – kaže dječakov polubrat.

Komšinica koja poznaje porodicu kaže da je majka dječaka jako vrijedna žena koja se bori za djecu, dok bivši muž nije plaćao alimentaciju.

– Srela sam baku dječaka u nedjelju i rekla mi je da je zabrinuta jer joj je unuk otišao u posjetu ocu. Imala je predosjećaj da će se nešto dogoditi, da joj unuk nije dobro – kaže komšinica dječakove majke i bake u Ulici Čede Žice u subotičkom naselju Peščara.

“Čuli smo prasak”
Nedaleko od kuće u kojoj dječak živi sa majkom, sestrom, bratom i bakom, u susjednom naselju Novo selo, nalazi se i kuća u kojoj je došlo do eksplozije.

Vrata kapije otvorio je stariji čovjek, ali nije želio da razgovara sa novinarima. Na pitanje da li je on vlasnik kuće i da li može da kaže šta se dogodilo u nedjelju u dijelu kuće koji izdaje je rekao: “Šta vas briga i doviđenja, nema tu ništa”.
Njegove komšije u Ulici Ksavera Šandora Đalskog su u nedjelju poslije 19 časova čule eksploziju u kući u kojoj, kako kažu, živi stariji bračni par.

– Oni izdaju dio kuće, a njihovom podstanaru je u posjetu došao sin. Vidjeli smo ih ranije na ulici prvo, ali su brzo ušli u kuću. I mi smo bili u kući kada se začuo prasak, pa ne znamo detalje – kaže komšinica.

Šta se tačno dogodilo u iznajmljenom dijelu kuće treba da utvrdi istraga.

– Zbog gustine dima nije bilo moguće utvrditi o čemu se zapravo radi. Za sada smatramo da nije bomba u pitanju, već nekakva dimna naprava – kažu u OJT.

Dječaku povrijeđene obje šake
Povrijeđenom dječaku nisu amputirani prsti, ali su mu obje šake povrijeđene.

Dječaka je Hitna pomoć prevezla prvo oko 20 časova u subotičku Opštu bolnicu. Kada je primljen na Urgentno odjeljenje bio je pri svijesti, ali je zadobio i povrede na grudnom košu, licu i obje šake. Rane je imao i sa unutrašnje strane desne butine.

Pregledali su ga hirurg, ortoped i ekipa specijalista. Konstatovane su mu teške povrede na lijevoj šaci i zbog toga je u pratnji ljekara upućen na dalje liječenje u Novi Sad.

Kako je za Blic izjavila portparolka Instituta za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine u Novom Sadu dr Andrea Đuretić, dečak E. D. (14) iz Subotice primljen je nedjelju uveče u tu zdravstvenu ustanovu sa opekotinama od eksplozivne naprave.

– Dječak ima opekotine obe šake i grudnog koša. Dobrog je opšteg stanja i nalazi se na Odjeljenju plastične hirurgije. Trenutno je pod terapijama ali normalno komunicira sa ljekarima i nije životno ugrožen – kaže dr Đuretić.

Komentari

komentara