Magazin

IZNENADILA I LJEKARE – Baka sa Zlatibora prohodala treći put u 101. godini!

Napisao admin

Stanimirka Žilović iz Golova na Zlatiboru nervozno se vrpolji u bolesničkom krevetu ortopedskog odjeljenja užičke bolnice i raspituje se kad će kući. Ništa neobično za neupućenog koji ne zna da je ovoj ženi, rođenoj daleke 1916. godine, u utorak operisano polomljeno koljeno. A već u četvrtak počela je da se oslanja na noge i hoda uz pomoć pomagala.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Ortopediju je upoznala prije deceniju, kada su joj doktori u njenoj devedesetoj ugradili vještački kuk.

 

– Žurim kući, moram da okopam vrt i zalivam ruže – žalila nam se Stanimirka pošto je treći put prohodala.

 

Tako brz oporavak starice od 101 godine nisu očekivali ni doktori.

 

– U nedjelju je pala u svojoj kući i polomila koljeno. Već u utorak je operisana, ugrađena joj je metalna pločica. S obzirom na njene godine, imali smo dilemu da li da je ostavimo u gipsu ili podvrgnemo operaciji. Odlučili smo se za ovo drugo, jer da je ostala u gipsu, morala bi da leži dva mjeseca i postojao bi veliki rizik od komplikacija koje najčešće izazivaju smrt kod starijih osoba – priča nam dr Aleksandar Moljević koji je operisao Stanimirku.

 

I sam se čudom čudio kad je listao historiju bolesti svoje pacijentkinje. Jedina njena “bolest“ je, kaže, starost.

 

– Ne sjećam se kad sam posljednji put popila neki prašak ili tabletu. Ko je pio lijekove taj je umro. Ja sam to odavno bacila, mani te đavole od mene – hvali nam se razgovjetno seljanka sa Zlatibora.

 

Za desetak dana, prognoziraju ljekari, Stanimirka će kući, a za par mjeseci ponovo će moći samostalno da hoda.

 

– Počela je da ustaje bez oslonca, doduše uz pomoć terapeuta, a to je fantastično s obzirom na njene godine – objašnjava dr Miroslav Selaković, fizijatar koji nadzire njen oporavak.

ekskluziva.ba

Komentari

komentara