Magazin

Životna priča Sarajlije koji je glasom rasplakao region

Napisao H. H.

Denis Barta iz Sarajeva, koji je otpjevao pjesmu Olivera Dragojevića “Oprosti mi, pape”, osvojio je žiri i gledaoce showa Supertalent 2018. koji se emituje na Novoj televiziji. I ako se ne služi rukama Denis svira klavijature.

Dvadesetogodišnji Denis je rođen u Italiji. Kao beba rođena prije vremena, sa samo osam dana morao je operisati srce. Kad je imao 40 dana bio je potpuno slijep. Od druge godine bori se s epilepsijom, a u četvrtoj mu je dijagnosticiran autizam, piše “N1“.

Iako se ne može služiti rukama u svakodnevnim aktivnostima, Denis svira klavijature, to je neobjašnjivo kazao je Nebojša Barta, Denisov otac.

“Denis se svakodnevno ne može služiti rukama ali on svira klavijature i to je neobjašnjivo. Njegov mentalni sklop je stao u njegovoj četvrtoj godini kada se pojavio autizam. Tada je prestao rad sa rukama. Kada mu date tastaturu od kompjutera i klavijature on je odličan. Svira 4500 pjesama. On kada izađe, kada svira za publiku, on se napuni adrenalinom.”, istakao je Nebojša.

Denis inače svira na ulicama Sarajeva, na Ferhadiji. Od avgusta mjeseca postao je prvi ulični svirač u Sarajevu.

“Denis je dobio svoju lokaciju u Sarajevu i on je prvi ulični svirač u Bosni i Hercegovini. Novac koji Denis dobije u svojoj kutiji koristimo za njegove terapije”, istakao je Nebojša.

Odlaskom i učešćem u show “Supertalent 2018” Denis je dao volju drugim roditeljima i podstrek da počnu da rade sa svojom djecom istakao je Nebojša.

“Denis vrlo slabo priča. Tamo smo otišli da se on zabavi. On je sa svojom pojoavom dao drugim roditeljima čija su djeca bolesna od autizma volju i podstrek da počnu da rade sa svojom djecom, da ih ne zapostavljaju”, naglasio je Nebojša.

Denisov otac je najavio i u drugom krugu sjajan nastup sa još većom emocijom.

Komentari

komentara