Magazin

Nebo nad Istrom parale munje, jedna zapalila groblje, harale silovite oluje: Jadran očekuju novi kijameti!

Napisao H. H.

U Petroviji je munja udarila na mjesno groblje gdje je zapalila stablo i izazvala požar. Na svu sreću, vatrogasci su bili na terenu već za desetak minuta te je spriječeno širenje vatre na kapelicu

U NOĆI na nedjelju atmosfera je u Istri eksplodirala, a na moru zapadno od poluotoka došlo je do razvoja jakih oluja.

Pritom su se razvile dvije vrlo snažne oluje, jedna kod Rovinja, a druga kod Umaga. Zabilježena je iznimno velika grmljavinska aktivnost, a u samo dva sata prema Blitzortungu je zabilježeno više od 10.000 udara munja, piše Istramet.

U Petroviji je munja udarila na mjesno groblje gdje je zapalila stablo i izazvala požar. Na svu sreću, vatrogasci su bili na terenu već za desetak minuta te je spriječeno širenje vatre na kapelicu.

Nešto prije 3 sata nevrijeme je zahvatilo i Pulu, a u dijelovima grada nakratko je padala tuča veličine šljive.

Prema podacima Istrameta, usprkos silovitom naletu kiše, obilnije oborine do tri sata nisu zabilježene pa je tako na Brijunima palo 15 mm, u Flengima na Poreštini 14 mm, Puli i Rovinju 13 mm te u Buzetu 11 mm. Najjači vjetar zabilježen je u Puli gdje su zabilježeni udari i do 70 km/h.

Oluje stižu u skoro cijelu zemlju

Nedjelja će u većem dijelu zemlje biti nestabilna, uz povremenu kišu, ponegdje vjerojatno i izraženije pljuskove, a uglavnom suho i sunčanije, te i dalje vruće, bit će u Dalmaciji. I početkom novoga tjedna bit će promjenljivo, u ponedjeljak posvuda i malo manje toplo, a od utorka ponovno toplije, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom i vruće, piše HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Kiše i grmljavine bit će osobito od sredine dana, mjestimice moguće i izraženijih pljuskova. Poslijepodnevna temperatura između 28 i 30 °C.

Malo niža temperatura, uglavnom između 26 i 29 °C, očekuje se u središnjoj Hrvatskoj, uz promjenljivu naoblaku uz čestu kišu i grmljavinu, moguće već i prijepodne. Vjetar slab, uz nestabilnosti lokalno pojačan.

Promjenljivo i nestabilno bit će i na sjevernom Jadranu te u gorskim krajevima. Mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi. Jugo i istočnjak tijekom dana okrenut će na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a uz pljuskove vjetar će biti lokalno pojačan, i na kopnu i na moru. Najviša dnevna temperatura zraka u gorju oko 25 °C, na Jadranu od 26 do 30 °C, a temperatura mora i dalje visoka, između 25 i 27 °C.

Barem djelomice sunčano i vruće bit će i u Dalmaciji, a poneki pljusak moguć je u sjevernoj dijelu. U početku će puhati jugo, zatim će okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura između 31 i 33 °C.

Pretežno suho, sunčano i vruće bit će i na jugu Hrvatske. Puhat će jugo i južni vjetar, koje će osobito prema otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito temperature od 22 do 24 °C, a temperatura zraka oko 32 °C.

Zbog mogućih jakih grmljavinskih nevremena za skoro cijelu zemlju je na snazi žuto upozorenje Meteoalarma.

Novi tjedan, staro vrijeme

I na početku sljedećega tjedna bit će promjenljivo, s povremenom kišom, u kopnenom području češćom u ponedjeljak te mjestimice u srijedu, dok će u utorak i četvrtak biti uglavnom suho. Prema kraju tjedna ponovno raste vjerojatnost za kišu i lokalne pljuskove. U ponedjeljak svježije nego prethodnih dana, a zatim postupno toplije, ali uglavnom uz temperaturu nižu ili najviše oko 30 °C.

Na Jadranu bi kiše u ponedjeljak moglo biti posvuda, a bit će i manje vruće. Od utorka ponovno sve sunčanije i toplije, a poneki pljusak moguć je u srijedu na sjevernom Jadranu, u četvrtak u Dalmaciji. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, osobito na sjevernom dijelu, danju posvuda sjeverozapadni vjetar,piše Depo

Komentari

komentara