Magazin

Ako planirate put Jadrana, ovo morate znati: U julu nema ništa od paklenih vrućina, ali…

Napisao H. H.

Iako DHMZ još nije izdao službenu ocjenu juna, možemo očekivati da će ukupno gledajući i juni biti topliji od prosjeka za dva do tri °C

Šesti mjesec, osobito u svojoj drugoj polovici, pokazao je svoju promjenjivu i svježiju stranu, donijevši većem dijelu Hrvatske česte grmljavinske pljuskove, ali i znatno niže temperature zraka od onih koje smo mjerili ranije tijekom proljeća i početkom klimatološkog ljeta, javlja Neverin.hr.

Podsjetimo, iznadprosječno visoke temperature zraka u Hrvatskoj su imali u kontinuitetu još od aprila, uz kraći prekid sredinom maja.

Iako DHMZ još nije izdao službenu ocjenu juna, možemo očekivati da će ukupno gledajući i juni biti topliji od prosjeka za dva do tri °C.

Kraj sedmice u većem dijelu Hrvatske donosi djelomice sunčano vrijeme. Najsunčanije će biti u Dalmaciji, dok će nad kontinentom i dalje u poslijepodnevnim satima biti pojačanog razvoja oblaka, a u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije te ponegdje u nizinama uz mogućnost lokalnog pljuska. Pokoji pljusak oko petka moguć je i na sjevernom Jadranu, a u subotu i u Slavoniji te ponovno u središnjoj Hrvatskoj.

Zadržat će se vrlo toplo, ponegdje i vruće uz uglavnom slabe i umjerene vjetrove.

Toplo i do kraja jula

Dugoročnije prognoze do kraja jula ukazuju na zadržavanje jezgre toplijeg zraka nad zapadnim dijelom Evrope, pri čemu se temperature zraka više od prosjeka očekuju i u Hrvatskoj. Posebno bi toplo sredinom mjeseca moglo biti na području Španije i Portugala zbog jačanja azorske anticiklone na zapadu kontinenta, dok će hladnije od prosjeka biti na istoku kontinenta zbog zadržavanja ciklone.

Iako će biti toplije od prosjeka, prognoze za sada ne očekuju ekstremno velike vrućine u narednim sedmicama u ovim krajevima. Olakšanje od visokih temperatura povremeno će donijeti pljuskovi i kratkotrajni prodori hladnijeg zraka sa sjeveroistoka.

Komentari

komentara