Magazin

Evo kada počinje ljetno računanje vremena

Napisao H. H.

U nedelju, 26. marta, u BiH počinje ljetno računanje vremena kad se sat sa dva sata pomjera na tri.

Sat zbog ljetnog računanja vremena u BiH se ove godine pomjera u nedjelju, 26. marta. Tad kazaljke treba da se pomjere unaprijed za jedan sat.

Dva puta godišnje se pomjera sat, zbog zimskog i ljetnog računanja vremena u BiH, kao i u većini zemalja Evrope. Posljednjeg vikenda marta se prelazi na ljetno računanje, a posljednje nedjelje oktobra počinje zimsko računanje vremena. Ove godine u noći između subote, 25. marta, i nedjelje, 26. marta, kazaljke se pomjeraju za jedan sat unaprijed, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći će se spavati sat kraće, ali će od nedjelje dan postati duži.

Ljetno računanje vremena je u BiH uvedeno 27. marta 1983. godine, u skladu s odlukom EU, prije svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije. Saglasnost o prijedlogu Evropske komisije da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta. Prijedlog je 2019. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile,piseRTV

Komentari

komentara