Magazin

Šta nam donosi pun Mjesec u Lavu od 31.01. do 01.02.2018. godine: Pojačanu anksioznost i loše vrijeme za začeće

Napisao A. K.

Ono što će u astrološkom smislu svakako obilježiti period od ranih podnevnih sati 31.01. do oko podneva 01.02. jeste Puni Mjesec u znaku Lava.

Astrološki gledano, pojavu Punog Mjeseca predstavlja to, kada se Mjesec nade na udaljenosti 180 do 195 stupnjeva od Sunca Jako je važno spomenuti, da kada se 2 ili više planeta nađu na udaljenosti od oko 180 stupnjeva, onda se kaže da se ti planeti nalaze u aspektu opozicije.

Radi lakšeg razumijevanja pojave Punog Mjeseca osvrnut ćemo se na simboliku njenih osnovnih čimbenika.

Mjesec je najbliže tijelo Zemlji i predstavlja našu dušu, skup svih naših iskustava, dakle, ono što je naša suština.

Sunce je izvor života i svjetlosti i predstavlja naše ideale, ciljeve i želje, dakle ono što mi želimo ostvariti, kako bismo bili potpuna ličnost.

Opozicija je aspekt prilagođavanja, koje ima za cilj odbacivanje svega što nam ne služi više na našem životnom putu, radi novih dostignuća.

Važno je napomenuti da je gledano sa aspekta fazi Mjeseca, Pun Mjesec jedna od 11 fazi Mjeseca, koja kako je već rečeno predstavlja odstojanje Mjeseca i Sunca na orbisu od 180 do 195 stupnjeva. Vladar faze Punog Mjeseca je planet Mars i postoji snažna analogija sa 8. kućom.

S tim u vezi, dolazimo do zaključka da pojava Punog Mjeseca predstavlja fazu u razvoju ličnosti, gdje se natus na jedan dramatičniji način suočava sa svim onim uvjerenjima koja mu više ne služe, kako bi ista transformirao u jednu pozitivniju energiju, koja ce mu svakako biti potrebna u daljoj izgradnji svog životnog puta, odnosno, u daljem razvoju svoje ličnosti i svog identiteta.

Tako nemojte da vas u ova 2-3 dana začudi, ukoliko dođe do određenih tenzičnosti, anksioznosti, pojačanih nezadovoljstava, pa i strahova. To znaci da vam je više dosta aktualnog načina bitisanja i življenja, i da su vam promjene preko potrebne. Boravak Mjeseca i Sunca u zankovima Lava, odnosno Vodenjaka, još dodatno potvrđuje ovu snažnu težnju za promjenama i odbacivanjem svega što vam ne godi,…A, uzevši u obzir da je Mars u Strijelcu vladar faze, te da gradi recepciju sa Jupiterom, konačna manifestacija vaših težnji biti će pozitivna, tj. na vaše veliko zadovoljstvo.

Prvo što se može dogoditi očituje u tome da pored konflikata sa sobom samima, upadnete i u iznenadne konflikte, sukobe i raspravke sa osobama koje simbolički predstavlja Mjesec, a to su primarno članovi vaše primarne porodice…Najčešce roditelji, mada može se raditi i o drugim članovima porodice koji su imali vrlo snažan utjecaj na vaše odrastanje, odgoj i razvoj. Povod za konflikt može biti sitnica, i pretjerano pridavanje pozornosti sitnicama. No, uzročnik je mnogo dublji, očituje u dugo potiskivanim nezadovoljstvima i frustracijama, koji su na neki način prerasli u kroničnu duševnu bol. Tom logikom, scenarij bi izgledao na sljedeći nacin – jedna sitnica koja je otvorila čitavu pandorinu kutiju.

A, konačni ishod može biti toliko veliki da dođe do dužeg prekida komunikacije ili odlaska iz porodičnog doma. No, sve i da dođe do navedenog, ne brinite se. Opozicija je aspekt prilagođavanja, pa će u konačnici biti po onoj – svakog čuda za 3 dana dosta. Samo je potrebno strpljenje, i ne gajiti destruktivne emocije prema članu porodice s kojim imate problem. Naravno, najbolje bi bilo izbječi svaki konflikt, a to ćete ostvariti jedino, ako u ove dane komunikaciju sa ukućanima i članovima primarne obitelji svedete na apsolutni minimum.

Pored navedenog, Pun Mjesec significira i duže odsustvo iz doma, pa ukoliko se osjećate tužno što vaš ukućanin ili pak vi nećete izvjesno, duže vrijeme biti na okupu sa članovima svoje obitelji, znajte – sve što nam se u životu događa, događa se zarad našeg većeg dobra.

Što se tiče odnosa sa drugim ljudima, tj. onim osobama koje su izvan vaše primarne obitelji, mnogo toga vas može nervirati. Svatko će pricati svoju priču, i u očima onog drugog biti u pravu. Pokušaj uspostavljanja kompromisa je moguć ali pod uvjetom da prešutite neke stvari. Tu se već savjetuje izbjegavati konflikte, u širokom luku. Prilagodite se, koliko god možete, a ako dođe do toga da ne možete trpiti, povucite se,…pustite vrijeme neka da svoj sud. Izuzev, ako vam nečije ponašanje baš jako ne odgovara, u tom slučaju uspostavite značajnu distancu, ili prekinite odnos, jer traženje bilo kakve veće potvrde vodi vas samo u sunovrat.

Jako je povoljna situacija za realiziranje poslovnih i financijskih ciljeva, planova i želja, kao i rješavanje poduhvata i problema vezano uz posao, financije, papirologiju, i obzirom da je Mars u Strijelcu vladar faze – rješavanje poduhvata i problema kroz polje sudstva, ali samo ako ste već ozbiljnije počeli sa određenim aktivnostima koje se tiču navedenog… Tu bi moglo doći do vrlo značajnih rezultata. Posebno ukoliko je nešto od navedenog inicirano ili bilo aktualno u periodu lunacije Lava koja je trajala od 21.08. do 20.09.2017.godine.

Nasuprot tome, ukoliko želite otpočeti potpuno novi poduhvat u domenu posla, financija, papirologije i sudstva, ili nastaviti sa poduhvatom koji ste otpočeli u prošlosti, a niste dugo bili aktivni, odgodite akciju i djelovanje za period od 05.02. a još bolje bi bilo ako biste odgodili za period od 16.02., kada Mjesec bude ušao u novu fazu…

.Još nešto, kada je riječ o poslu, tj. o poslovnim odnosima, vrlo važno je istaći da u ove dane, izbjegavate ozbiljne razgovore sa nadređenima, u slučaju da ste nezadovoljni time kako vas tretiraju, a spomenuto se odnosi i na bliska poslovna partnerstva. Ma koliko dobru namjeru imali, javlja se opasnost da puknete i načinite još gore, jer druga strana neće imati dovoljno koncentracije i taktičnosti, da bi vas shvatila na koliko-toliko adekvatan način.

U ovom periodu, energiju je najbolje usmjeriti na kreativno izražavanje. Imajte na umu da je kreativna strana života, ta koja snažno doprinosi kvaliteti životne radosti.

U ljubavnim odnosima, seksualna energija će biti izuzetno naglašena,…Mnogi od vas će doživjeti pravu buru strasti…Prilike za prepuštanje strastima su (čini se) na svakom koraku. Ipak, kako je Mjesec simbol emocija, a znak Lava po pitanju emocija hladan, veliki oprez u ovom periodu, savjetuje se, kada se radi o otpočinjanju novih veza ili obnovi starih veza, iz razloga što vas naglašena sklonost ka idealizaciji može kasnije koštati velike patnje.

Ono što u ovom periodu nikako nije preporučivo jeste začeće djece. Ništa vas neće koštati, ukoliko odgodite začeće za period od oko 05.02. Pored toga, trudnice će biti podložne pojačanim stresovima, brigama i tenzijama, pa se preporuča smanjenje radnih aktivnosti na minimum, kao i usmjerenje ka molitvi ili meditaciji.

Kako je znak Vodenjaka u kome se nalazi Sunce simbol humanosti i borbe za više ciljeve, humanitarne udruge i pokreti biti će suočeni sa brojnim preprekama u borbi za određeni cilj, uslijed čega će biti potrebno izvršiti izvjesne modifikacije u strategiji, no u konačnici adekvatna podrška će doći, štoviše bit će još veća od očekivane.

Promatrano sa zdravstvenog aspekta, vrlo su loši uvjeti za sve koji imaju psihičkih problema, posebno suicidalnih ideja, kao i za kardio-vaskularne bolesnike. Najzad, valjalo bi naglasiti i ono što donosi svaki Puni Mjesec, a to je izražena podložnost virusnim i bakterijskim upalama i infekcijama, kao i intenzivno nagomilavanje tjelesne tečnosti, pa gledajte da hrana koju unosite bude lagana, i obavezno pojačajte unos vitaminskih suplemenata, ili ako vam više odgovara biljnih tinktura i mješavina. U dane Punog Mjeseca, itekako je poželjno uraditi kompletan detoks organizma.

(aura.ba)

Komentari

komentara