Magazin

800 osoba, helikopter, 40 čamaca danas u potrazi za nestalim tijelom Aldina Mulića

Napisao H. H.

Velika potraga za tijelom Aldina Mulića pokrenuta je danas, a kako kažu iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) radi se o najvećoj potrazi za jednom osobom, koja je ikada izvedena u Bosni i Hercegovini.

Današnja potraga će početi od Dolac Malte, odnosno mjesta nesreće u Sarajevu, te će se pregledati kompletan teren i rijeke od Sarajeva do Doboja.

U potragu za tijelom Mulića uključeni su i pripadnici Uprave civilne zaštite Republike Srpske, Kajak klub iz Ključa, s deset čamaca, GSS BiH, GSS FBiH, klubovi “Neretva” i “Bosna”, Specijalna jedinica Federalne uprave policije, Rafting klub “Vrbas” iz Banje Luke, dobrovoljci, a i načelnik Lopara ponudio je svoju pomoć.

Kako je kazao direkor FUCZ-a, Fahrudin Solak u današnjoj potrazi učestvovat će više stotina osoba, a i 40 čamaca.

“Sve što se u državi BiH bavi spašavanjem i odgovorom u nesreći je danas u ovoj potrazi. Približno 40 čamaca, pripadnici MUP-a iz Zenice i Sarajeva, FUP-a, civilne zaštite KS, iz Zenice, Republike Srpske. Sve ono što imamo u BiH danas učestvuje u potrazi, jer moram reći da nismo mogli očekivati da ćemo napraviti da se cijela država poveže. Nešto ovako nismo imali ni kada su državu pogodile poplave 2014. godine”, kazao je Solak.

Naglasio je kako će na raspolaganju danas biti i helikopter FUP-a, ali i šest pasa za potrage.

“Nadam se da ćemo uspjeti locirati mladića, da se niko od učesnika u potrazi ne povrijedi. Imat ćemo također i ronilačke timove na dva punkta, jedan na ušću Miljacke u Bosnu, a drugi na Lašvi. Moram reći kako će se danas pretraživati teren dug skoro 300 kilometara, dakle od Dolac Malte, pa do Bosanskog Šamca, odnosno ušća Bosne u Savu”, kazao je Solak.

Podsjećamo, dvojica mladića, Irhan Fočo (24) i Aldin Mulić (28), nestali su u nabujaloj Miljacki u noći između utorka i srijede prošle sedmice. Prvo je u mutnu vodu upao Mulić, a Fočo je skočio za njim želeći da ga spasi. Tijelo Irhana Foče nađeno je u rijeci Bosni, u mjestu Čekrekčije kod Visokog, a za tijelom Aldina Mulića se još traga.

Komentari

komentara