Magazin

Malena Hana nasmijala je Hrvatsku svojim odgovorima, a priča o njoj ostaviće vas bez riječi

Napisao A. K.

POSLEDNJIH dana društvenim mrežama širi se radni listić iz lektire koji je ispunila 11-godišnja Hana, učenica petog razreda jedne zagrebačke škole.

Njeni hrabri i beskompromisni odgovori oduševili su mnoge, daleko starije od nje. Zadatak je bio vezan uz pripovetku „Svetu se ne može ugoditi“ koja se nalazi u knjizi „Šaljive narodne pripovetke“, a Hana je pokazala da se svetu ni ne mora ugoditi:

1. Koja je pouka ove priče? Objasni.

Gluplji je od ovog magarca čovek koji svima hoće ugoditi.

2. Navedi neku sličnu situaciju iz života (Npr. na rođendanu, u razredu kad se odlučuje o nečem…)

Ja ponekad plešem po ulici. Tata kaže ‘nemoj’, a mama kaže ‘daj se smiri’. Ali ja i dalje nastavljam plesati i ne slušam druge.

3. Prihvataš li ti uvek tuđe mišljenje?

Ne, ja uvek po svom.

4. Treba li nekad ipak prihvatiti tuđi savet?

Samo ako se tuđe mišljenje slaže s mojim.

Fotografiju radnog listića na svom je Facebooku objavila Hanina mama Ana-Marija Mužević, a ubrzo su je svi počeli deliti.

„Hana je s asistentkinjom otišla u biblioteku rešiti listić i nakon škole priča mi asistentkinja kako je Hana insistirala na svojim odgovorima, a ona ju je htela malo usmeriti prema tome da ne možemo uvek tvrdoglavo tražiti sve po svome nego moramo ponekad pristajati na kompromise. Hana nije htela tako odgovoriti i rekla je da će to za zadaću. I zadaću je rešila tako kako je na slici. Ja sam joj naravno objasnila da neki put moramo učiniti nešto kao neko drugi hoće, iz ljubavi, iz pristojnosti, iz kompromisa, ali ona je rekla da je ona ovakva kako je napisala i to je tako… I eto listića“, ispričala nam je Hanina mama.

Hana je dijete s poteškoćama iz spektra autizma, verbalni i visokofunkcionalni autist. To znači da je inteligencijom uglavnom u okvirima sa svojim vršnjacima, a u socioemotivnim veštinama zaostaje. Zamislite samo Sheldona Coopera iz Teorije velikog praska.

„Takva je i Hana, osim superinteligencije, tu je prosečna, ali sa smanjenom sposobnošću čitanja emocija, s izrazitim veseljem prema detinjim stvarima, vrlo otvorena i iskrena i nikako ne želi odrasti. Uskoro će imati 12 godina, a ona još uvek govori da ima devet jer je jednoznamenkasti broj godina znak da je ona još uvek dete, a s dvoznamenkastim bi bila odrasla“, opisuje nam njena majka ovu zaista posebnu devojčicu.

Hana voli čitati, glumiti, obožava muzeje i bioskope

Hana u školu ide po redovnom programu uz individualizirani pristup i asistentkinju. Kako kaže Ana-Marija, s asistentima su kroz ovih pet razreda imali i lepih i ružnih iskustava, ali ove godine s Hanom je divna Dubrovkinja Željka, a još uvek se druže s prošlim asistentma Anom-Mariom i Josipom, dok se ostalih ne žele ni sećati.

„U školi imamo divnu podršku školskog defektologa, koja je sve profesore pripremila na dolazak jednog posebnog deteta, a raska je na prvom roditeljskom rekla ostalim roditeljima: ‘Budite sretni da imate Hanu u razredu. Više će ona odgojiti vašu decu nego vaša deca nju’. Hana voli čitati, glumiti, obožava muzeje i pozorišta, a najdraži predmet joj je istorija, geografija.., ali predaje ista učiteljica pa joj je to jedan predmet“, priča nam Ana-Marija.

Nju odgovori njene kćerke nisu iznenadili jer je Hana upravo takva.

„Iznenadilo bi me da je dozvolila asistentici da je uveri da treba napisati ‘prihvatljivije’ odgovore“, kaže.

„Nisam vam ja Lady Gaga, ja sam samo obična učenica“

Listić je izazvao samo pozitivne reakcije Ana-Marijinih prijatelja, dok oni koji su komentarisali dalje na Facebooku i ne znaju kakva je Hana, nisu mogli verovati da je to zaista sama napisala.

„Ali, kao što pripovetka kaže, svetu se ne može ugoditi pa ko bi se sa svima njima objašnjavao…“, dodaje Ana-Marija.

Iako nije planirala reći kćeri koliku je pažnju izazvala, razrednica je deci u školi pročitala članak o njoj, a oni su Hanu tražili autograme jer je sad poznata. Ona im je rekla: „Pustite me na miru, nisam vam ja Lady Gaga, ja sam samo obična učenica.“

„To je moja Hana, dete koje ne prihvaća granice koje joj nameću odrasli i sustav, dete koje menja ljude oko sebe, otvara njihove poglede na svet, iskrena i otvorena, čak i kad drugi ne žele čuti istinu. A mi smo roditelji koji je u tome podržavamo jer ne govori samo za sebe nego i za svu decu koja to ne mogu“, zaključila je njena majka na kraju.

6yka.com

Komentari

komentara