Magazin

Hana Hadžiavdagić: Ne možete imati osam razreda osnovne škole, staviti silikone i misliti da ste uspješne

Napisao H. H.

Hana Hadžiavdagić pripadala je sloju zlatne mladeži u Sarajevu. Grupa djece bogatih roditelja koje ste poprijeko gledali u gradu danas su odrasli ljudi.

“Danas je ilegalno silovanje u braku, nelegalno je udarati suprugu, ali rijetko koja žena to prijavi”
Sarajka upoznala Egipćanina u ICQ chat sobi i udala se: Roditelji su mislili da sam poludila
Pažnja muškarci: Bogatstvo i moć su posljednja stvar koju žele Bosanke!
“Dala sam im stan od 120 kvadrata u strogom centru grada, a oni su me opljačkali: Ko mi vrati levhu dajem mu iznos prosječne plate u BiH”
Hana Hadžiavdagić: Hodam po kafanama 15 godina, ali ovo mi se nije desilo. Na Vlašiću sam skupljala krv!

“Ja nisam odgajana u tom svijetu da mi je važno šta neko drugi ima, šta neko drugi vozi, gdje neko drugi živi i tako dalje. Bez obzira što sam ja dijete ratnog Sarajeva i bez obzira na moje djetinjstvo koje je bilo u podrumu. Najljepše dječije godine sam provela u podrumu, hvala Bogu ništa nakon rata mi nije falilo. Ja sam imala sreće da se družim sa sarajevskom zlatnom mladeži. U taj krug nije lahko ući, ti nemaš ulaznicu u taj krug, jednostavno, naši roditelji su se družili, oni su se poznavali i nekako je sasvim normalno da se mi kao njihova djeca nastavimo družiti. Bez obzira koliko je ko od nas novaca imao ako su nam se roditelji družili bilo je sasvim normalno da se i mi družimo, međutim, imali smo sreću i možda smo posljednja generacija gdje nam nije bilo važno kakve ko tene ima, kakvu ko torbu ima i slično, možda je jedina podjela bila ko ima pernicu sa tri pregrade, onda si bio veća faca, to su naše podjele bile”, rekla je Hana Hadžiavdagić za Source.

Današnje podjele su nešto sasvim drugo, ko kakvu pernicu ima zamijenilo je ko kakav mobitel, pa čim se napuni osamnaesta i automobil ima.

“Današnje društvo je otišlo dovraga. Ja znam po mojim prijateljicama i njihovim mlađim sestrama, one razmišljaju samo kako se bogato udati i to me prestravljuje. Kada pitam djevojčicu od dvadeset godina kakav joj je momak, ona mi odgovori ima dobar auto. To je ključni odgovor koji u meni budi stravu i užas. Takav odgovor ne očekujem, očekivala sam je li obrazovan, je li pametan, lijep, ružan, glup, čime se bavi, bilo šta, osim odgovora da ima dobar auto”, iskrena je Hana.

Ona tvrdi kako su se prave kvalitete danas zamijenile materijalizmom i da ono što ona najviše cijeni i poštuje jesu obrazovanje i konstantan rad na sebi.

“Ono što ja danas cijenim i poštujem, npr. moj prijatelj sa kojim sam odrasla, sa kojim sam zajedno primala paketiće kao dijete Emir Ganić, on je čovjek koji je mogao uz svoje roditelje i novce koje ima da ne radi ništa do kraja života, ali on je ipak otišao u Englesku, završio fakultet i trenutno predaje kao profesor na svom fakultetu. Pa sada Emir ima Instagram, pa stavlja slike sa putovanja, sa skijanja, stavlja aute, ali ja mogu garantovati da je Emir jedan od deset momaka iz njegove generacije 1984. koji su najobrazovaniji u BiH. To je ono što poštujem kod njega, njegove sestre, Fuada Backovića Deena i poštujem kod sebe”, rekla nam je Hana Hadžiavdagić.

Naše društvo je takvo da djecu bogatih roditelja osuđuje u svakom njihovom koraku, smatra Hana, ali jedno neće nikada zaboraviti.

“Ja neću nikada zaboraviti sarajevski jal kada je Emir Ganić otišao da studira, ljudi su pričali da je otišao na odvikavanje. To samo u Sarajevu ima. To je meni dno dna i priča se o Emiru Ganiću, a ne priča se o djeci roditelja koji su do jučer bili piljari, a danas su svezali mašne i misle da su gospoda. Niste gospoda ako djetetu kupite najnoviji Mercedes i pošaljete ga u kafanu sa 500 maraka”,
kaže Hana.

Kada su u pitanju žene u Sarajevu, Hana smatra da je porazna činjenica da veliki broj njih upravo gleda samo kako da se bogato uda, bez da se imalo namuči u životu i neštvo stvori sama.

“Žene gledaju takve muškarce, ali sigurno da jedan Fuad Backović Deen i jedan Emir Ganić neće oženiti nekoga ko nije završio školu i ne zna ni jedan strani jezik. Tako obrazovani muškarci iz tako visokog društva će sigurno tražiti ženu za koju ga neće biti stid da je odvede bilo gdje na svijetu, na bilo koju poslovnu večeru, da ga neće obrukati”,
rekla je naša sagovornica i dodala:

“Muškarci koji su napravili nešto ili nasljeđuju nešto žele dalje svoje bokatstvo i lozu proširiti sa nekim ko je obrazovan i ko to zaslužuje. Ne možete imati osam razreda osnovne škole, staviti silikone i misliti da ste uspješne. Trenutno je u gradu sigurno šezdeset posto djevojaka koje tako razmišljaju”. 

Voljeli je ili nevoljeli Hana ima preko 142 000 pratilaca na svom Instagram profilu koji velikim dijelom prate žene.

“Moj savjet svim ženama je prije svega da budu samostalne, da završe školu i da imaju svoj posao. Bilo kakav. Bio to i zanat, ako ste frizerke, budite najbolje frizerke na svijetu, budite najbolje konobarice, budite šefovi sala u luksuznim restoranima, samo imajte svoj posao u rukama, jer muškarac će vas više cijeniti”, tvrdi Hana Hadžiavdagić i dodaje:

“Mislite da bi mene muž toliko cijenio i poštovao da ja ležim kući i da on donosi novce, a da ja to samo trošim? Ne bi. On je ponosan na svaki moj usojeh, na svaku moju fakturu koju isporučim prema nekoj firmi on je ponosan. Muškarac će vas više cijeniti kada kupite sebi puder i čarape. Neka muškarci kupuju bunde i automobile, ali vi kupite same sebi čarape i puder. Nemam ništa protiv da mi muž kupi neku skupu stvar, ali ne treba da mi kupi i sitnice”, rekla je za Source Hana Hadžiavdagić.

Komentari

komentara