Trudnoća i majčinstvo

Kratki vodič – Šta svaki roditelj treba znati o pubertetu

Napisao admin

Koliko se god psihički pripremali na dolazak puberteta u vaš dom, u trenutku kada 'napadne', vjerovatno ćete zbog nekih stvari ostati šokirani i nemoćni. Doktorica psihologije Jennifer Powell-Lunder, nudi nekoliko savjeta roditeljima…


Roditelji i dijete (Foto: Cure.ba)

Higijena
 
Tokom puberteta tjelesna hemija se mijenja. Zbog veće aktivnosti nadbubrežne žlijeze, znojenje i miris tijela su intenzivniji, pa znaju biti i neugodni. Iako će vam možda biti nelagodno to spomenuti djeci, bolje je da to čuju od vas nego nemilosrdnih vršnjaka.
 
Jedan od načina je da im osvijestite potrebu o stvarima koje su im potrebne da bi održavali svježinu i čistoću. Dezodorans je potreban u toj dobi. Pristupite kao ponosan roditelj, neka zna da ste sretni što su tako zreli. U tom kontekstu objasnite da su dovoljno zreli da počnu korisiti prizvode za higijenu primjerenu njihovoj dobi.
 
Nemojte se iznenaditi ako reagiraju s ljutnjom ili uznemirenošću. To može biti neugodna tema. Nekada se najteže nositi s emocijama stida, što oni mogu osjetiti.
 
Temu postavite kao najnormalniju stvar na svijetu i svakako im dajte do znanja koliko ih volite.
 
Hormoni
 
Adolescentska tjeskoba je jedno od obilježja puberteta. Nije neobično da u predtinejdžerskoj fazi i ranim tinejdžerskim godinama djeca budu ćudljiva i/ili emotivno osjetljiva. Tokom puberteta hormonalne promjene mogu pridonijeti tim promjenama raspoloženja.
Izbjegavajte hodanje po jajima s vašim predtinejdžerom, ali ipak pokušajte da vas njihove brze promjene raspoloženja i stavova ne vrijeđaju ili frustriraju previše.
Nemojte se iznenaditi ako odjednom u ljutnji zalupe vratima sobe, a već sljedeće minute izađu i pristojno pitaju što ima za večeru. Predtinejdžeri nisu svjesni koliko ljutiti ili frustrirani znaju postati. Razvojno govoreći, to je zato što su po prirodni egocentrični.
Zbog toga ne mogu vidjeti stvari iz vaše perspektive. Dobra je vijest da je, premda djeluju ljutito, to je vjerovatno tek kratkotrajni osjećaj koji ih brzo prođe.
Može biti korisno suptilno im ukazati da znaju raditi ili govoriti stvari koje vas frustriraju ili ljute. To će ih potaknuti da porade na vještinama kojima će naučiti bolje upravljati svojim emocijama.
 
Glavobolje
 
Pokušajte se ne uznemiravati zbog malih stvari. Pubertet je i vrijeme kada razvoj mozga rezultira sposobnošću apstraktnog razmišljanja.
U kombinaciji s predtinejdžerskim egocentrizmom to može prerasti u 12-godišnjaka koji je spreman boriti se zbog svega i svake razlike u mišljenju. Ako želite izbjeći svađe oko svega, najbolje da pametno birate bitke.
To ne znači da trebate odustati, jednostavno im trebate dati priliku. To će pomoći osnažiti vaše dijete. Kada cijenite njihovo mišljenje doprinosite njihovoj samosvijesti, što gradi samopouzdanje i samopoštovanje.
 
Generali nakon bitke
 
Možete korisititi primjere iz svog iskustva kako biste procijenili kako se osjećaju, ali ni pod koju cijenu nemojte im govoriti da tačno razumijete kako se osjećaju i što misle. S obzirom na egocentričnost, vjerovatno žive u uvjerenju da se baš niko nikad nije osjećao poput njih, posebno ne vi!
Ako im želite poslati poruku da suosjećate s njima, pokušajte diskretno spomenuti svoje iskustvo. Primjerice: ‘Kada sam bila tvojih godina, sjećam se da sam osjećala…’ Na taj način možete dati do znanja da shvaćate kako se osjećaju bez da izravno tvrdite da ‘znate kako se osjećaju’.
U predtinejdžerskim i ranim tinjedžerskim godinama djeca počinju tragati za svojim identitetom.
Promjene u tijelu i umu mogu rezultirati da se djeca osjećaju nesigurno i ranjivo. Zato je važno da im pokažate i koliko cijenite sami sebe, jer tako pokazujete koliko je važno brinuti o sebi.
Zapravo, način na koji se ophodite prema sebi ima više uticaja na to kako će se vaše dijete osjećati, nego da im stalno dajete komplimente i podršku.

cure.ba

Komentari

komentara