Trudnoća i majčinstvo

Mame, obratite pažnju – Hemikalije koje ometaju razvoj bebe su svuda oko nas

Napisao admin

Hemikalije za omekšavanje plastike koje se nalaze u zavjesama za tuširanje, podnim oblogama od vinilije i dječijim igračakama mogle bi da povećaju rizik od rađanja beba sa niskom porođajnom težinom, kažu naučnici.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Studija je pokazala vezu između ftalata – hemikalije koja se koristi za omekšavanje plastike – i zdravlja novorođenčadi.

Ftalat, koji oponaša ženski polni hormon estrogen, može da ometa fetalni razvoj.

Ove hemikalije su uglavnom zabranjene u kozmetici koja se proizvodi i distribuira u Evropi, ali trudnice su i dalje izložene ovoj supstanci u plastici preko proizvoda za higijenu u domaćinstvu, ljepka i boja. Ftalati se nalaze i u mirisnim pjenama, šamponima, različitim sredstvima za čišćenje i vinilnim zavjesama za tuš.

Prošle godine je objavljen uznemiravajući izvještaj o tome kako ftalati i ostale hemikalije koje oponašaju hormone u ishrani, proizvodima za domaćinstvo i kozmetici “feminiziraju“ muške bebe.

Najnovija studija foukusirala se na analizu krvi i mekonija kod beba (prva stolica bebe) na uzorku od 201 novorođenčeta u Kini.

Istraživači sa kineskog univerziteta Fudan i univerziteta Rockefeler u New Yorku, naišli su ftalat u 70 posto uzoraka mekonija.

Nivo ove supstance u prvoj stolici je bio mnogo viši kod beba sa niskom porođajnom težinom, izvijestili su istraživači u časopisu Journal of Pediatrics.

Istraživači još uvijek nisu sigurni da li su hemikalije doprinijele niskoj porođajnoj težini. Međutim, smatraju da upravo ove hemikalije ometaju razvoj fetusa tokom ključna prva tri mjeseca nakon začeća.

cure.ba

Komentari

komentara