Trudnoća i majčinstvo

Korisni savjeti – Vrijednost novca u rukama djeteta

Napisao admin

Sve kreće od zajedničkih kupovina i razumijevanja da neke stvari možete, a neke ne možete kupiti.


Dijete (foto: cure.ba)

U dobi od 4 godine, kada dijete može razlikovati kovanice (možda će ih još neko vrijeme nazivati po likovima na njima – pticama, ribama, medama), dopustite mu da izbroji novac za neku manju kupovinu i vidi na koji način se novac pretvara u robu.

Kada je vrijeme za prvi džeparac?

Prvi vlastiti novac za džeparac, ako dijete izrazi želju i za to postoji realna potreba, može dobiti već polaskom u školu. Najbolje bi bilo da ga dobiva sedmično – to je dovoljno kratko razdoblje da shvati njegovu vrijednost, način čuvanja i trošenja. Ukoliko i pogriješi ili potroši džeparac već prvi dan – sljedeće sedmice će dobiti novi. Današnji klinci već polaskom u školu traže da im kupite mobitel – pokažite im stvarnu vrijednost mobitela u vrijednosti njegovih sedmičnih džeparaca, ukažite im na situacije u kojima je opravdano korištenje mobitela i potaknite ga da razmisli o odgovornosti koju za njega preuzima. Ne zaboravite naglasiti opasnosti po zdravlje – i štetne se stvari plaćaju novcem.

Dijete preuzima Vaš stav

S vremenom ga uključite u planiranje kućnih rashoda, da razumije koliko u rashodima iznosi novac za podmirivanje njegovih potreba i njegovih želja. Potaknite ga na štednju želi li neku skuplju stvar, ali i razgovarajte s djetetom o opravdanosti te kupovine – nije dovoljno samo imati novac da bismo sebi nešto priuštili, treba se upitati i koliko nam to doista treba i je li nam korisno.
Budete li vi pravilno raspolagali novcem – vjerovatno će i vaše dijete naučiti vrijednost novca na najbolji mogući način. Odgovorno i štedljivo!

cure.ba

Komentari

komentara