Trudnoća i majčinstvo

Psiholozi upozoravaju: Fraze koje nikada ne smijete reći svom djetetu

Napisao A. K.

Mnogo toga znamo reći u ljutnji ljudima i voljenima, pa se kasnije pokajemo.

Trebate se naučiti kontrolisati i fino objasniti neke stvari, a ne vređati. Trebamo voditi računa kako razgovaramo. Starijima trebamo strpljivo objašnjavati neke stvari, dok ne shvate. Ipak su i oni nas učili mnogo toga sa strpljenjem.

Naravno, kada se radi o deci, razgovor i pristup njima je veoma bitan. Bitno je da sa njima imate normalnu komunikciju jer to itekako utiče na njihovo razvijanje i psihu. Ovo su neke rečenice koje ne biste smeli govoriti svjoj deci.

“Bezvredan/na si, nisi nizašta” Ovo nipošto ne smete reći svome detu. Pa još ako se trudi da uspe u nečemu,, ali jednostavno ne uspeva, trebate mu reći da se treba truditi dok to ne ostvari i pomoći mu.

Ne možete očekivati od deteta da sve postigne samo. Malo se i vi potrudite. ”Ti si za mene samo jedno razočarenje” Ako je vaše dete nešto pogrešilo, ali mu je teško zbog toga, trebate mu pomoći da ispravi grešku,a ne ponavljati mu kako je ono vaše razočarenje.

Recite mu jednostavno da to ne treba raditi i navedite mu zašto to što je uradilo nije u redu. Razgovorom možete srediti stvar,a vređanjem deteta nećete postići ništa. “Plakanje je za slabiće” Svima nama dođe da zaplačemo.

Jednostavno skupi nam se dosta toga i jednostavno svu negativnost moramo izbaciti iz sebe. Zato kada je dete tužno, pustite ga da se isplače. Biće mu lakše, a vi mu budite podrška i oraspoložite ga. Nazivajući dete slabićem jer ispoljava svoje emocije, može jednostavno biti traumatično za njega.

“Ništa ne uradiš kako treba, uvek nešto pokvariš”

Možda vam zasmeta što vaše dete napravi nešto pogrešno, možda jednostavno nekada želi nešto postići, ali umesto toga ispadne suprotno. To nije razlog da ga smatrate i nesposobnim. Npr. da mu govorite nemoj ti, ti ćeš pokvarit sve, ništa nije za tebe i sl. Tako će dete dobiti strah od toga da uradi nešto i povlačiće se u sebe. Pokažite mu, objasnite mu neke stvari, pa i više puta ako treba. Posvetite se svome detu.

“Veliki dečaci i devojčice se ne boje”

To nije istina. Svi mi, pa i odrasli se nečega bojimo. Trebate reći detetu da je uredu nečega se bojati, ali trebate zajedno da prevaziđete strahove. Tako će biti puno, puno lakše.

Izvor: Infpult

Komentari

komentara