Trudnoća i majčinstvo

Žene savjetuju – 12 trikova protiv mučnine u trudnoći

Napisao admin

Neke sretnice niti ne znaju što je to, a neke mučnina u trudnoći dovodi do ludila – povraćaju od jutra do sutra puna tri mjeseca.


Jutarnje mučnine (Foto: Cure.ba)

Svaka je trudnica i svaka trudnoća priča za sebe. To što ste se u prvoj trudnoći možda intenzivno povraćali, ne znači da će tako biti i cijelu drugu trudnoću. I obratno. Ponekad je teško izbjeći jutarnje mučnine, ponekad nemoguće. Ali mudre žene tokom godina smislile su načine da i tome doskoče. Evo što je pomoglo nekima od njih, možda pomogne i vama

1. Prije spavanja pojedite obrok bogat proteinima i škrobom.

2. Ujutro, prije nego ustanete iz kreveta, pojedite malo slanih štapića ili krekera i ostanite još neko vrijeme ležati (oko 20 minuta). Jedna od teorija kaže da je mučninu moguće preduhitriti jelom, odnosno da hrana može spriječiti napadaje mučnine. Otuda i savjet da prvi jutarnji obrok pojedete u krevetu – osim gore navedenog, možete pojesti i nekoliko rižinih krekera ili suhih grožđica. Dobro ih je imati u blizini kreveta, kako zbog njih ne biste morali ustajati.

3. Pijte dovoljno tekućine, posebice ako je jutarnja mučnina praćena povraćanjem. Osobito su korisni mliječni napici, sokovi od voća i povrća, kao i supe. Ako vam uzimanje tekućine također stvara mučninu, jedite čvrstu hranu s visokim sadržajem vode, poput svježeg voća i povrća.

4. Nemojte jesti masnu hranu za doručak. Poslije doručka popijte sok ili pojedite neko voće. Nekima pomaže grickanje badema.

5. Đumbir je djelotvoran protiv mučnine – probajte pojesti obrok spravljen od njega.

6. Popijte jogurt. On je prirodan izvor vitamina B6. Vitamin B6 u dozi od 50 mg (Plivit B6 2×1 tab 25 mg) pomaže olakšavanju tegoba. Druge lijekove protiv jutarnjih mučnina uzimajte samo ako vam to preporuči liječnik.

7. Jedite hranu bogatu proteinima, kao što su soja, riba, mlijeko i sir.

8. Najvažnije je da imate česte, ali umjerene obroke. Jedite dakle često, ali umjereno iliti više manjih obroka dnevno. Bolje šest malih, nego tri velika obroka dnevno.

9. Pojedite jednu umeboshi šljivu – mučnina će nestati kao rukom odnesena. To su ukiseljene japanske šljive, možete ih nabaviti u trgovinama zdrave prehrane. Nisu baš ukusne, ali pomažu!

10. Smanjite stres. Jutarnja mučnina se češće javlja kod trudnica koje su pod velikim stresom. I tjelesni i emotivni umor pooštravaju tegobe. Uzmite više vremena za spavanje i opuštanje.

11. Nekim trudnicama pomogle su akupresurne narukvice koje se nose oko ručnog zgloba pritišćući akupresurne tačke na unutarnjem dijelu zgloba, što često olakšava mučninu. Možete ih nabaviti u apotekama.

12. Veliki broj trudnica s mučninama veoma uspješno reaguje na homeopatski lijek Nux vomica. Radi se o velikom razrjeđenju ekstrakta jedne vrste indijskog oraščića, koji također uspješno ublažava mučninu. Posavjetujte se s homeopatom.

cure.ba

Komentari

komentara