Trudnoća i majčinstvo

Evo kako – Želite što prije zatrudnjeti?

Napisao admin

Za neke parove trudnoća će doći vrlo lako i prirodno, bez ikakvog truda, dok će za druge to biti nešto duži proces, koji će zahtijevati truda i pripreme…
Želite što prije zatrudnjeti ili pak želite da vam se dijete rodi u određeno doba godine?
Iako je začeće za neke parove vrlo laka, a za neke teška misija, zbog različitih razloga, pripremili smo savjete koji bi vam mogli pomoći da što lakše dođete do željenog cilja.


Trudnica ( Foto: Cure.ba )

Kada ovulirate?

Svaka žena koja ima redovite menstruacijske cikluse, plodna je između 24 i 48 sati unutar jednog menstruacijskog ciklusa i to za vrijeme ovulacije. Dakle, unutar jednog menstruacijskog ciklusa imate prilike samo jedan do dva dana da ostanete trudni. Ako znate kada ovulirate, to je definitivno pravo vrijeme da s partnerom poradite na aktivnostima koje mogu voditi ka začeću.

Ako imate normalni ciklus, svaka žena je plodna 14. dan nakon početka novog menstruacijskog ciklusa. Naravno, ovulacija se može dogoditi u rasponu od nekih 12 i 16 dana. Ako nemate redovite menstruacijske cikluse, mnogo je teže predvidjeti kada imate ovulaciju. Zato postoje različite metode s kojima možete saznati kada imate ovulaciju.
Jedna od najpoznatijih i najstarijih je Billingsova metoda, kojom se prati iscjedak iz rodnice. Naime, za vrijeme ovulacije, zdrave žene imaju mnogo jači iscjedak iz rodnice, nego inače. Još jedna prirodna metoda je mjerenje bazalne temperature. Za vrijeme ovulacije, temperatura rodnice raste, te se na taj način određuju plodni i neplodni dani.

Na posao – što je češće moguće…

Jednom kada saznate kada ovulirate, vrijeme je da se bacite na posao. Najučinkovitije će biti, ako se upustite u spolne odnose tri dana prije početka ovulacije i za vrijeme ovulacije. Neke žene su zatrudnjele i šest dana nakon seksualnog odnosa. Naime, spermiji mogu živjeti duže nego što traje ovulacija. Ako pak ne znate kada imate ovulaciju, seks svaki drugi dan može biti jedno od rješenja.
To znači da će mnogo zdrave sperme biti na raspolaganju svaki drugi dan i čekati dan kada će doći do ovulacije. Možete se upustiti u spolne odnose češće, no to vam neće povećati šanse za trudnoćom. S druge strane, neće vam niti škoditi.
I još jedan savjet: nemojte se „štediti“ u tjednima prije ovulacije jer će vaš partner nakon dugog „sušnog“ razdoblja imati mnogo mrtve sperme, a od nje nećete zatrudnjeti.

Lezite  kada je vrijeme za „posao“

Dugo vremena nije se znalo hoće li ženama ležanje na leđima, nakon spolnog odnosa pomoći u šansi da zatrudne. Istraživanjima koja su provedena 2009. godine u Nizozemskoj, došlo se do saznanja da žene koje su ležale 15 minuta nakon spolnog odnosa su imale za 50 posto veće šanse da zatrudne od onih koje su odmah ustale. Naime, one koje su ležale spriječile su istjecanje sperme.
Što se pak tiče zauzimanja određene poze za vrijeme kada vaš partner ejakulira, za to ne postoje određena empirijska istraživanja, ali ništa vas ne košta da pokušate.

Uživajte u procesu

Ako želite zatrudnjeti što prije, možda ćete osjećati pritisak, stres i tjeskobu, što vam itekako može odmoći u začeću. Naime, veće su šanse da ćete zatrudnjeti ako niste pod stresom ili drugim riječima, ako se nećete posebno truditi.  Naime, žlijezda hipotalamus, koja regulira hormone ovulacije ne funkcionira dobro kada ste pod stresom, što znači da možete ovulirati kasnije nego što je uobičajeno za vaš ciklus ili možda uopće neće doći do ovulacije. Dakle, pokušajte što je više moguće uživati u procesu. Opušten i bezbrižan seks može vam povećati šanse da zatrudnite, više nego seks kada vam je samo na pameti da morate to odraditi kako biste zatrudnjeli.

Vrijeme je za „super“ spermu

Sperma ima najbolju šansu za oplodnju jajašca kada je zdrava, jaka i kada je ima mnogo. Evo nekoliko načina kako vaš partner može osigurati najbolju moguću kvalitetu:

Smanjiti količine alkohola – dnevno konzumiranje alkohola može smanjiti količinu testosterona, što utječe na broj i zdravlje spermija.
Prestati s pušenjem, lakim i teškim drogama – smanjuju pokretljivost spermija.
Zdrava prehrana – potrebno je jesti hranu s mnogo cinka, folnom kiselinom, kalcijem, vitaminima C i D. Zdrava hrana će pomoći u stvaranju zdrave, snažne sperme u velikim količinama.
Izbjegavajte vruće kupke, saune i slična mjesta s obzirom da vrućina ubija spermu. Sperma je najbolje pokretljiva na temperaturi između 34ºC i 36ºC, odnosno stupanj do dva ispod normalne tjelesne temperature. Što prije vaš partner počne voditi računa o svojem zdravlju to bolje. Rezultati će se pokazati već u roku tri mjeseca.

Pripremite svoje tijelo

Najbolje rezultate ćete polučiti, ako će vaše tijelo biti spremno za trudnoću. Javite se svojem ginekologu ili liječniku opće prakse na preliminarne pretrage kako biste prije trudnoće riješili određene zdravstvene probleme kojih možda i niste svjesni.
U međuvremenu, jednako kao i vaš partner, smanjite količine alkohola, prestanite pušiti i konzumirati droge. Smanjite unos kofeina na najviše jednu do dvije šalice na dan. Započnite uzimati folnu kiselinu barem mjesec dana prije nego što planirate zatrudnjeti. Njenim uzimanjem ćete smanjiti mogućnost određenih urođenih mana.

cure.ba

Komentari

komentara