Trudnoća i majčinstvo

Predškolsi uzrast – Je li moje dijete nadareno

Napisao admin

Vaše dijete mnogo bolje se izražava od svojih vršnjaka, bolje crta, pjeva, čita, razumije brojke… Što možete učiniti i je li talent samo blagoslov ili može postati problem?


dijete (foto:cure.ba)

„Pogledaj moje dijete! Tako je pametno!“ rekla vam je još jedna majka s kojom ste na dječjem igralištu razmijenili „čašicu razgovora“, budno gledajući djecu kako se valjaju po prašini, blatu i stavljaju u usta sve što im dođe pod ruku.

Naravno da većina majki misli da je njezino dijete najsmješnije, najslađe, najbolje i najpametnije. Valjanje po blatu s ostalim vršnjacima ne znači da vaše predškolsko dijete nije pametno ili posebno nadareno, no potrebno je znati razlikovati i prepoznati što je normalni razvoj određenih sklonosti ili talenata, a što je iznadprosječno.

Ranijim otkrivanjem određenih talenata, dijete može „profitirati“ u smislu daljnjeg pravilnog razvoja i usmjeravanja i isto tako dijete može biti zakinuto i imati probleme u socijalnom, društvenom i razvojnom smislu, ako se ne prepoznaju određeni znakovi darovitosti. No, kako znati postoji li darovitost ili ne? Za to postoje određeni parametri i znakovi koje možete sami utvrditi, no ako niste sigurni pitajte za savjet tete u vrtiću, dječjeg psihologa koji bi definitivno te znakove trebali znati prepoznati.

Talent, pozornost, aktivnost

Kako prepoznati nadarenost djeteta (između dvije i četiri godine života):

     1. Dijete ima specifičan talent, umjetnički ili je vrlo dobro s brojkama. Primjerice, djeca koja crtaju vrlo realistične crteže ili koja razumiju što brojevi predstavljaju, kako se manipuliraju…

     2. Dijete postiže razvojne prekretnice prije svojih vršnjaka

     3. Ima razvijeni govor, odnosno mnogo bogatiji vokabular od svojih vršnjaka, razumije riječi koje izgovara u pravom kontekstu i slaže pravilne i pune rečenica.

     4. Vrlo je zainteresirano za sve što se događa oko njega i čini se da uvijek ima neka smislena pitanja vezana za događanja.

     5. Vrlo je aktivno dijete, ali ne hiperaktivno. Naime, dok hiperaktivna djeca ne mogu zadržati pozornost na nekoj određenoj stvari dulje vrijeme, nadarena djeca mogu se mnogo dulje koncentrirati na zadatak koji je pred njima. Zadatak prihvaćaju s velikim zanimanjem, pa može se reći da iskazuju strast za tim što rade i vole nove izazove koje im zadaje to određeno područje interesa.

     6. Ima vrlo živu maštu, pa često u glavi stvore veliku i zamršenu mrežu imaginarnih prijatelja s kojima se često „druže“.

     7. Vrlo lako pamte stvari i dobro se sjećaju sitnica koje su čuli u svojem okruženju, bilo da se radilo o obitelji,  televiziji (filmovi, serije, emisije) ili ste im pak pročitali u knjigama. Možda je nadareno za čitanje, pa je samo pročitalo…

Zajedničko djelovanje

Dok vi kao roditelj možete biti ponosni što imate nadareno dijete, to ne mora značiti da će i zaista vašem djetetu biti lakše i ljepše. Naime, dijete prilično lako može shvatiti da je drugačije od svojih vršnjaka, zbog čega se može osjećati izolirano te postoji mogućnost povlačenja u sebe. Zbog toga mogu postati meta buliinga druge djece.

Nadareno dijete razmišlja na drugačiji način, mnogo brže, te se lakše izražava verbalno i fizički, zbog čega se može javiti frustriranost. Ako vaše dijete pohađa vrtić, tada o djetetovim sklonosti, nadarenosti, ali i mogućim problemima koji bi se mogli pojaviti morate razgovarati s tetama koje bi barem donekle trebale imati prakse na koji način bolje integrirati nadarenu djecu u određenu grupu, ali isto tako obratiti veću pozornost na njihove talente.

Ukoliko mislite da to nije dovoljno ili se bez obzira na sve javljaju određeni problemi, zatražite pomoć dječjeg psihologa, koji će vam moći dati određene smjernice, savjete i na kraju krajeva testirati do koje mjere ide nadarenost vaše djeteta, te napraviti testove inteligencije i odrediti IQ.

Naime, djeca od tri godine na više mogu se već testirati, a ona koja postignu IQ iznad 130 mogu se smatrati nadarenima, jer prosjek se kreće između 85 i 115. Djeca koja postignu vrijednosti između 115 i 130 mogu se smatrati nadarenima, no to će ovisiti individualnosti djeteta.

Nikako ne treba zaboraviti da je test inteligencije danas samo jedan od mnogih faktora koji se uzimaju u obzir kada se testira nadarenost.

U procjenu nadarenosti uključeni su roditelji, učitelji, psiholozi…

cure.ba

Komentari

komentara