Trudnoća i majčinstvo

Porodica i dom – Savjeti koji će vam pomoći da brže zatrudnite

Napisao admin

Planirate da proširite porodicu? Ne ide vam baš po planu? Mislite da ste učinili sve? Provjerite još jednom.


Trudnica (Foto: cure.ba)

Zatrudniti možete spontano i neočekivano, ali ako planirate bebu, vrijeme je da se pripremite i prihvatite neke savjete, koji vam mogu pomoći da zatrudnite.

Otiđite na kompletan ginekološki pregled da budete sigurni da ste dobrog zdravlja. Isto važi i vašeg partnera. Ukoliko uzimate neke lijekove, provjerite kod doktora da li oni mogu uticati na smanjenje šansi da zatrudnite. Porazgovarajte i o stresu ili eventualnoj nesanici, jer i to može da predstavlja problem. Pojsetite i zubara. Bolesti desni mogu biti povezane sa nekim trudničkim komplikacijama.

Popravite vaše zdravlje, regulišite kilograme. Višak kilograma, pretilost, utiče na hormone, izaziva neredovne menstruacije, što naravno otežava začeće. Važno je da jedete zdravo i da vježbate, čak i u trudnoći (naravno, uz konsultacije sa doktorom). Podrazumijeva se da ne smete pušti, piti niti koristiti narkotike. Možete uzimati i pretporođajne vitamine tri mjeseca pre nego što pokušate da zatrudnite.

Probajte i sa „super hranom“. Stručnjaci preporučuju: mahune, jaja, orase i sjemenke, maslinovo ulje, divljeg lososa Aljaske, jogurt i kefir, žitarice, špinat, brokule, divlji kupus raštan, kelj, grožđice, borovnice, paradajz, narandže, … Ova zdrava hrana će vas učiniti punim energije, povećati plodnost i osigurati vam zdravu trudnoću.

Naučite kada je vaš period ovulacije. Telo žena se svaki mjesec priprema za trudnoću, to se obično događa sredinom ciklusa, oko 14 dana, ali ciklusi se razlikuju, jer je svaka žena drugačija. Prosječan ciklus traje 28 dana. U tom slučaju ovulacija se javlja 14. dana i može da traje 3-4 dana. Međutim neke žene imaju kraći ili duži ciklus i njihova “beba brojka” nije 14. Recimo, plodne dane računate na osnovu naredne mjesečnice. Ako ste vi žena sa dužim ciklusom i on traje, recimo, 31 dan, vi bi ste trebali ovulirati 17. dan.

Tokom plodnih dana trebali bi ste imati seks bar jednom dnevno, ali previše seksa tokom mjeseca nije poželjno, jer sperma “nema vremena” da se obnovi. Iako možete zatrudniti u bilo kom položaju, najpoželjniji je ležanje na leđima sa malim jastukom ispod kukova.

Ne padajte u očaj i bežite od stresa. Morate znati da projsečnom paru treba šest do 12 mjeseci da ostvare začeće. Ne zaboravite da održavate romansu živom i vašu vezu jakom. Ne želite da se vaš partner osjeća kao da mu je jedini posao da vam obezbijedi spremu.

lpm

Komentari

komentara