Trudnoća i majčinstvo

Istraživanje – Obaveze jedne mame: Tokom dana majke moraju da obave čak 42 zadatka

Napisao admin

Najveći dio obaveza većina žena završi i prije devet sati ujutru, te ne čudi što su majke premorene već u vrijeme ručka.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Britanska istraživanja pokazuju da prosječna majka tokom dana obavlja čak 42 zadatka, poput pranja, usisivanja, spremanja djece za školu i planiranja obroka. I to svakog dana!

 

Devet od deset majki priznaje da najčešće zaborave nešto da urade, a to se događa i nekoliko puta dnevno. A pogotovo ako se radi o zaposlenim majkama. Pored održavanja domaćinstva one moraju i da zadrže svoj posao.

 

Septembar je mjesec kojeg se roditelji najviše pribojavaju, jer ovo je mjesec kada djeca kreću u školu. Samim tim, žene su primorane da obavljaju još više stvari u toku dana.

 

Između ostalog, vrijeme ručka je posebno stresno. Majke su do ovog glavnog porodičnog obroka već premorene, jer i samo planiranje, a zatim i kuvanje odnosi dosta energje, ali i vremena. Prosječne majke spremaju minimum dva obroka dnevno, a potrebno je voditi računa i o tome kada suprug dolazi sa posla i uskladiti to sa vanškolskim aktivnostima djece.

 

Uz to, studija pokazuje da najveći broj zadataka žene obave prije 9 ujutru, tako da nije nikakvo iznenađenje što prvi znaci premora stižu i prije ručka.

 

Od 84 procenata majki koje se svakodnevno muče da sve urade na vrijeme, većina priznaje da najveći dio posla po kući ostaje i nakon što djeca legnu na spavanje. Ponekad se desi da se gomila stvari i zaboravi, bilo da je zbog količine zadataka ili zbog žurbe u kojima majke moraju da rade da bi sve postigle.

 

Većina tih stvari se čini malim, ali kada pogledate, cio dan jedne majke ispunjen je poslovima koje mora da obavi. Zato nije iznenađujuće što mnoge žene traže trikove i savjete koji će im pomoći tokom dana. Makar kad je o kuhinji riječ.

kolektiv.me

Komentari

komentara