Trudnoća i majčinstvo

Čudo života – Ljekari su mu davali tri minute života, a on slavi drugi rođendan

Napisao admin

Dječak kojem su ljekari davali svega tri minute života čudesno se oporavio i uskoro će proslaviti svoj drugi rođendan.


Roditelje Alfieja Hillmana ljekari su pitali da li žele da urade abortus jer su još u utrobi dijagnosticirali smrtonosni genetski poremećaj, piše “Fokus“.

Međutim, skoro dvije godine nakon toga, Alfie je sretno i zdravo dijete koje prkosi lošim očekivanjima.
Beba1
Mama Sharron Swales (45) iz Newtowna u Powysu rekla je da nisi znali kakav će Alfie biti rođen, ali su odlučili da riskiraju.

– Čuda se, ipak, događaju – rekla je Sharron.

Njoj i njenom mužu Shaneu Hillmanu (44) ljekari u u 27. sedmici trudnoće kazali da njihova beba ima genetski poremećaj koji se zove mozaična trisomija 18, poznata i kao Edwardsov sindrom. Posljedica je prekobrojnog broja hromosoma što izaziva brojne fizičke i psihičke smetnje, a uzrokuje i smrt.

U prosjeku jedno od 12 djece rođene s tim sindromom živi duže od jedne godine, i to s teškim tjelesnim i mentalnim invaliditetom.

Roditeljima su rekli da će Alfie nakon poroda živjeti svega nekoliko minuta, te im je predloženo da urade pobačaj.

Međutim, oni su smatrali da njihova beba zaslužuje šansu.

– To je bio najteži period. Bilo je stresno kad smo saznali da neće više rasti, a prestao je rasti nakon 20 sedmica – rekla je Sharron.

Alfie je rođen u Cardiffu carskim rezom u maju 2013. godine, težio je nešto više od dva kilograma, a roditelji su osjetili olakšanje kad su prvi put čuli kako plače.

Ljekari su mu davali tri minute života, a on slavi drugi rođendan

U bolnici je bio više od tri mjeseca, a sedam mjeseci kasnije je i kući primao kisik.

Iako mu je pronađena i mala rupa na srcu, ljekari sada smatraju da će sama od sebe zatvoriti.

U martu ove godine Alfie je počeo i hodati i jako je živahno dijete koje se voli igrati sa svojom harmonikom i bubnjevima. I sada je manji nego većina njegovih vršanjaka i redovno ide na kontrole, ali njegovi roditelji su presretni.

– Djeci rođenoj s ovim sindromom daju najviše nekoliko sedmica života. Međutim, nama je Alfie dao mnogo radosti u životu. Želimo da podignemo svijest ljudi o ovoj bolesti i da kažemo da i u ovakvim slučajevima ima nade – kazala je Sharron.

cure.ba

Komentari

komentara