Trudnoća i majčinstvo

Naučnici otkrili: “Možemo predvidjeti da li će dijete biti gojazno”

Napisao H. H.

Bakterije u izmetu dvogodišnjaka mogu da pokažu da li će dijete biti gojazno do 12. godine, pokazalo je novo istraživanje.

Uzorci izmeta tokom prve dvije godine života, poređeni su sa indeksom tjelesne mase djece 10 godina kasnije, pokazali su da može da se predvidi koje dijete će imati problema sa gojaznošću.

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Kolorado uključivala su 165-oro norveške djece.

Ukupno 33. djece, jedno od pet, je imalo BMI koji ih je svrstao u kategoriju težih ili gojaznih, ali nijedno nije bilo takvo od samog starta.

Doktorica Megi Stanislavski, koja je predvodila istraživanje je rekla:

“Naše istraživanje pruža više dokaza da mikrobiota utrobe može imati ulogu u kasnijoj gojaznosti”.

Mikrobiota je spektar mikro-organizama, koji uključuju dobre i loše bakterije, viruse i gljivice, koji se nalaze u tijelu. Svaka mirkobiota se razlikuje kod ljudi, jer imaju različite nivoe i tipove organizama u njima.

Promjene kod mikro-organizama su u prošlosti povezivane sa stanjima kao što su dijabetes i autizam, a sada mogu biti indikator da li će dijete biti gojazno.

Istraživanje nije moglo da dokaže da li promjene mikro-organizama uzrokuju gojaznost, samo da su povezani.

Otkriveno je da djeca koja postanu poteška ili gojazna do svoje 12. godine su najčešće imali majke koje su bile teže tokom trudnoće, manje obrazovane, pušači ili koje nisu dovoljno dugo dojile.

Ova otkrića su objavljena u onlajn izdanju “mBio”.

Komentari

komentara