Trudnoća i majčinstvo

Pedijatar kaže da korona ne štedi ni djecu – “Klinička slika kod najmlađih sve više liči na onu kod odraslih”

Napisao H. H.

Pedijatar Saša Milićević rekao je za “RTS” da se u početku govorilo da su djeca pošteđena i da imaju mnogo blažu kliničku sliku – to ostaje, ali je ipak drugačije

U ovom talasu korona ne štedi ni djecu. Pedijatar Saša Milićević rekao je za “RTS” da se u početku govorilo da su djeca pošteđena i da imaju mnogo blažu kliničku sliku – to ostaje, ali je ipak drugačije. Sve više djece ima sa pneumonijom, sa bronhitisom, visokom temperaturom i sa mnogo slabijim opštim stanjem nego što je bilo ranije, kaže Milićević, prenosi “Žena“.

Mnogo toga je sada drugačije nego što je bilo u prvom naletu korone. Sada obolijevaju i djeca.

Doktor Saša Milićević rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se u početku govorilo da su djeca pošteđena i da imaju mnogo blažu kliničku sliku – to ostaje, ali je ipak drugačije.

“Ta klinička slika je sve više počela da liči na sliku kod odraslih, sve više djece ima sa pneumonijom, sa bronhitisom, sa visokom temperaturom i sa mnogo slabijim opštim stanjem nego što je bilo ranije”, kaže Milićević.

Kada uradimo analizu krvne slike, vidimo da postoji velika sličnost sa kliničkom slikom odraslih, što nije dobro, počela je da se spušta ta granica, upozorava doktor.

Prema njegovim riječima, virus je enigmatičan, receptori kod djece su malo otrprniji i rezistentniji na sam virus, be-se-že vakcina ima svoju ulogu.

Dr Milićević kaže da su djeca više otpornija. Govoreći o tome kakav je tok bolesti kod djece, Milićević kaže da čim dođe dijete do kiseonika, to obično počinje sa temperaturom, čak i ispod 38.

Ukazuje da vrlo često dijete slabije jede, oči su mu crvene, počinje da kašlje, a dobija i dijareju.

Momenat kada treba da odvede dijete kod ljekara, za dr Milićevića je onog trenutka ako problem traje druže od tri dana. Upozorava da postoje i drugi virusi, jer, ako dijete dobije temperaturu, to ne znači da je korona.

Krvna slika će puno stvari da odagna, kaže doktor i dodaje da ne treba čekati predugo, ali dodaje da djeca imaju blaže oblike i bolju otpornost.

Razlika između alergije i korone

Govoreći o simptomima alergije i korone, ističe da su slični, ako neko nema osjećaj mirisa, ne mora da znači da ima kovid jer ko ima alergijsku kijavicu vrlo često ima poremećaj čula mirisa.

Ističe da ko ima koronu obično ima temperaturu, a ko ima alergiju nema temperaturu.

“Ako osoba ima temperaturu, ako kašlje, ima plitko disanje, bol u grudima, ima osjećaj gubitka mirisa to bi moglo da ukaže da je u pitanju kovid – treba da se uradi test koji će ukazati na to”, podvlači Milićević.

“Prevashodno je to temperatura koja razlikuje kovid i alergiju”, ponavlja doktor Milićević.

Djeca i zaštitne maske

Osvrćući se na to kako objasniti djeci da nose maske, doktor kaže da samo starija djeca mogu da nose maske – koja imaju više od dve godine.

Pojašnjava da djeca diraju lice, više diraju nos i postoji veća šansa da rukama prenesu klicu.

“Djeca razmjenjuju maske u vrtiću, postoje i dječije. Ako primijetimo da djetetu smeta, treba da čovjek bude svjestan da može biti i kontraefekat ako diraju”, rekao je Milićević.

Rekao je da njega kao ljekara najviše zbunjuje koliki će biti imunitet.

“Priča se o tome da li je virus izgubio na snazi, čini mi se da nije”, istakao je Milićević.

Prema njegovim riječima, ovaj talas je jači i virus ima svoj ritam i širenje koji možemo donekle da spriječimo, podsjećajući da niti imamo vakcinu niti lijek.

“Ostala nam je maska i distanca, to djeluje neuvjerljivo, nema grljenja čak ni sa djecom. Ima vremena za kasnije, mijenja se situacija”, zaključio je dr Milićević.

Komentari

komentara