Trudnoća i majčinstvo

Evo što biste mogli učiniti: – Kako da povećate šanse za začeće?

Napisao admin

Oboje ste zdravi, volite se i želite bebu, ali vi nikako da ostanete u drugom stanju. Nekada ljubav jednostavno nije dovoljna, ali čekanje na bebu može potrajati.


Trudnica (foto: cure.ba)

OBOJE SE POTRUDITE DA ŽIVITE ZDRAVO

Jedite mnogo povrća i voća i namirnica bogatih bjelančevinama – ribu i živinu. Prestanite da pušite i pijete alkohol, redovno vježbajte, odmarajte se i izbjegavajte stres.

VODITE LJUBAV ŠTO ČEŠĆE

Česti intimni odnosi povećavaju šansu da ostanete u drugom stanju, a doprinose i međusobnom zbližavanju partnera.

VODITE LJUBAV NEPOSREDNO PRED OVULACIJU

Ovulacija – oslobađanje jajnih ćelija – najčešća je sredinom ciklusa tj. oko dvije nedjelje nakon prvog dana menstruacije u slučaju prosječnog ciklusa od 28 dana. Kako on ne traje isto kod svih žena, vrijeme ovulacije treba da izračunate prema dužini vog ciklusa. Osim toga, možete pratiti bazalnu temperaturu – svako jutro, počev od prvog dana ciklusa, ispod jezika mjerite tjelesnu temperaturu i zabilježite to u dijagramu. Momenat kada vam je skočila temperatura predstavlja ovulaciju. Tako ćete, prateći bazalnu temperaturu tri mjeseca, četvrtog ćete već da znate kada treba da imate odnos – neposredno prije njegovog prije njenog skoka. Također, možete kupiti set za predviđanje ovulacije, koji mjeri nivoe određenih hormona. Koristite ga onda kad bi trebalo da imate ovulaciju.

ljepota.ba

Komentari

komentara