Trudnoća i majčinstvo

Šansa da žena zatrudni s 40 godina manja je od 5 posto!

Napisao H. H.

Dvadesete su godine kada je žena najplodnija. Nakon tridesete, oko 30 posto menstrualnih ciklusa kod žena je bez ovulacije, odnosno bez plodnih dana, rekla je ginekologinja dr. Margaret Ličinić-Modrušan

Žene danas rađaju sve kasnije, pa i do prvih trudnoća dolazi u zrelijoj dobi. U svakom slučaju, ženino je pravo da o tome kad želi zatrudnjeti sama odluči, a još je i bolje ako tu odluku uspije donijeti zajedno sa svojim partnerom. Ipak, bez obzira na ženine želje i izbor, biologija čini svoje i žene trebaju imati znanje o tome što se s njihovom plodnošću događa tijekom godina.

U kojim je godinama plodnost žene najveća, upitali smo dr. Margaret Ličinić-Modrušan, specijalisticu ginekologije i opstetricije. Smanjuje li se s protekom godina sve više mogućnost da žena zatrudni? Što se događa u tridesetima te posebno kad žena navrši 40 godina? Kolika je u tom vremenu šansa za začeće?

– Dvadesete su godine kada je žena najplodnija. U idealnim uvjetima, žena bi trebala završiti svoju reproduktivnu funkciju do 26. godine života. Danas, zbog ubrzanog načina života, ambicija i različitih uloga koje žena ima u društvu, tridesete godine postale su nove dvadesete. Tako je većina trudnica danas stara između trideset i četrdeset godina, veli ova pulska ginekologinja.

Ističe da je nakon tridesete godine oko 30 posto menstrualnih ciklusa kod žena bez ovulacije, odnosno bez plodnih dana. S četrdeset godina, pak, šansa da žena zatrudni manja je od 5 posto!

Rizici trudnoće u zrelijoj dobi
Dr. Margaret Ličinić-Modrušan napominje da postoje brojni rizici koje donosi trudnoća u zrelijoj dobi.

– U grubo, možemo govoriti o fetalnim i materijalnim rizicima. Fetalni rizici su oni koji se odnose na veći postotak kromosomskih aberacija, odnosno bolesti, na primjer na Downov sindrom, te genetskih bolesti djeteta, rekla je.

Kariotip djeteta može se dobiti amniocentezom, koja, kako je poznato, nije bezopasna pretraga i sa sobom nosi rizike i za majku i dijete.

– Najnoviji testovi iz majčine krvi mogu s 99 posto točnošću također pokazati kromosome djeteta i na taj način se nastoji izbjeći amniocenteza. Ti su testovi izuzetno skupi, ne pokriva ih HZZO i koštaju oko 5.000 kuna, veli ona nadalje.

Materijalni rizici, veli, podrazumijevaju komplikacije trudnoće uzrokovane, na primjer, povišenim tlakom, gestacijskim dijabetesom, poremećajem rada štitnjače. Ukupno gledajući, češći su i spontani pobačaji.

Često zanemarena uloga muškarca u očinstvu
Na koncu pitamo ginekologinju ide li zrelost i iskustvo u kasnim tridesetima u prilog ženama koje tada žele zatrudnjeti.

– Svaka žena najbolje osjeća kada je pravi trenutak da ima dijete, veli ona te pritom ističe i vrlo važnu ulogu muškarca, tj. oca djeteta,pie Mamatataja

– Od velike je važnosti često zanemarena uloga oca djeteta u očinstvu jer će žena koja ima podršku i ljubav svoga partnera lakše iznijeti trudnoću te će na taj način moći pružiti svu toplinu i bezuvjetnu ljubav djetetu kako bi se razvilo u psihofizički zdravu osobu, rekla je dr. Margaret Ličinić-Modrušan.

Komentari

komentara