Trudnoća i majčinstvo

Savjeti koji uvijek važe – Pet realnih stvari koje je važno da znate dok planirate potomstvo

Napisao admin

Ima dosta knjiga i članaka o roditeljstvu koji daju jednostavne savjete koji su u suštini beskorisni i neprimenjivi u stvarnom životu. Jedna mama je sastavila pet savjeta koji uvijek važe.


trudnica (foto:cure.ba)

U vašim maštarijama dolazak djeteta je predivna stvar – i jeste, ali daleko od toga da će sve biti savršeno. Možete da pročitate milion savjeta o tome kako da navedete bebu od 18 mjeseci da spava cijelu noć, ili kako da naviknete jednogodišnjaka na nošu, ali će vam se najvjerovatnije dogoditi da se zapitate kako je u tekstu sve tako lako, a vama nikako ne polazi od ruke. 

Ne smijete da dozvolite sebi da zbog toga izgubite samopouzdanje i zaključite da niste baš najbolji roditelj, kaže blogerka Una LaMarš, majka 18-omesečne bebe. Ona je na osnovu svog iskustva izvela neke savjete u vezi stvari koje su takve kakve su i na koje ne bi trebalo zaboraviti u stremljenju da se bude savršen roditelj:

1. Uvijek, uvijek ćete u nečemu griješiti…Zato prestanite da mislite o tome 

Za svaku sitnicu vezanu za odgajanje vašeg djeteta: da li dojite dijete ili ne, u kome mjesecu ste uveli čvrstu hranu, da li ste se vratili na posao ili ostali kući sa djetetom… suočićete se sa različitim i suprotnim mišljenjima. Zbog toga će neko uvijek misliti da ne radite stvari kako treba, ali pitate se samo vi i tuđa mišljenja ne treba da vas pogađaju. 

2. Pozdravite se sa spavanjem 

Bez obzira koliko savjeta pročitate, bez obzira koliko se trudite da zapamtite kad vaša beba zaspi a kada se budi, u prvoj godini roditeljstva morate biti spremni na to da ćete spavati haotično. Zato se opustite, tako je svima. 

3. Ne dozvolite da se razočarate zbog svoje romantične slike o roditeljstvu 

Naravno da će biti mnogo predivnih i značajnih momenata, ali morate biti spremni na to da neće sve biti kao u vašim maštarijama. U njima vjerovatno ne razmišljate da li ćete stići da se istuširate i ne plačete bez razloga. Spremite se na nered, i fizički i emotivni, ali to je sve normalno, preživjećete.

4. Isplatiće vam se ako ne zapostavite partnera 

Svo strpljenje i pažnja koju ste posvećivali partneru sada je usmjerena na bebu, što može da učini da se udaljite. Morate da cijenite i njegujete svoju vezu, da biste vi i vaš partner bili pravi tim. 

5. Ako mama nije srećna, niko nije srećan 

Možete pružiti bebi sve najbolje, i hranu, i opremu, ali to sve ništa ne vrijedi ako roditelj nije srećan. Morate da nađete vremena, makar silom, da jedete, spavate i radite stvari koje vas opuštaju, makar to bilo gledanje rijalitija, ili da se vidite sa prijateljima. Vaša sreća je podjednako važna kao i djetetova, jer sreća vašeg djeteta zavisi od vas. Kao i sve ostalo.

Hufington Post

Komentari

komentara