Trudnoća i majčinstvo

Pazite šta govorite djetetu: Ovakve rečenice im stvaraju komplekse za cijeli život!

Napisao A. K.

Zbog takvih rečenica dete neće ni čuti lekciju koju im pokušavate reći jer će čuti samo tu groznu spoznaju koju će potom poželeti odmah da ispravi

Da li želite da odgojite dete koje će se bolje prilagoditi društvu takvo kakvo jeste, onda bi trebalo da prestanete da im govorite neke stvari jer deci stvaraju osećaj manje vrednosti. A tako dolazi do kompleksa kojih će se teže rešiti u mladosti, ako ih u detinjstvu često slušaju od svojih roditelja, onih koji stalno teže da zaštitite svoje dete, iako nesvesno, baš ovakvim izjavama čine suprotno od svojih želja.

Poznati su nam primeri da devojčice ne treba da delimo po njihovoj lepoti i šarmu, isto kao što nam je poznato i da roditelji ne bi smeli da uspoređuju svoju decu “na glas” – ni s drugima, a posebno ne s braćom i sestrama, ali to nisu jedine situacije u kojima roditelj često nabija baš takve komplekse.

I baš zato što nisu poželjene, ove bi rečenice bi trebalo da prestanete da govorite svojoj deci. One ih nimalo ne motivišu.

1. Kad sam ja bio u tvojim godinama, ja sam bio odličan učenik i još sam i to i to i to…

Jeste li ikada pokušali da na ovaj način motivišete svoje dete da bude odlično poput vas? Znate, njih to zapravo ne motiviše. Njih to plaši, a vi, umesto da im postanete onaj kome se dive, zapravo postajete njihova konkurencija koju će, upravo zbog takvih rečenica, pokušati da nadjačaju. Ali ne zbog sebe i svog uspeha, već zbog vas. A to baš nije zdrav odnos.

2. Ne volim te kad nisi dobar

Oh, strašne li izjave – reći detetu da ga ne volite iz nekog razloga, pa to mora da boli jako i duboko. Zbog takvih rečenica dete neće ni čuti lekciju koju im pokušavate reći jer će čuti samo tu groznu spoznaju koju će potom poželeti odmah da ispravi. Samo da udovolji vama, odnosno da ispuni vaša očekivanja, bez obzira na svoje vlastite potrebe i želje. Nije loše želeti da se dete ne ponaša loše, ali ova rečenica zapravo aludira na to da dete zbog želje da bude voljeno od drugih, mora pre svega naučiti da udovolji drugima.

3. Tvoja prijateljica ima bolje ocene, zašto ne možeš biti kao ona?

Još jedno poređenje koje kod dece redovno stvaraju neprijatnost, a ne motiviše ih. Štaviše, vremenom može pružiti i dodatan otpor deteta da bude bolje.

4. Samo me sramotiš takvim ponašanjem

Deca još uvek ne znaju što je to sramotno ponašanje (a često je to ono tipično dečje ponašanje kad dete niti ne zna biti ništa drugo do dete), ali ovakva rečenica redovno u njima stvara sram, a sram je kompleks. Deca, setite se, traže pažnju, a ne osećaj manje vrednosti.

5. Ne želim da te vidim ni čujem sledećih sat vremena

Jasno je da su roditelji često s pravom ljuti na decu, ali reći im ovako nešto ne samo da je prevelika kazna za dete, nego kod njih stvara osećaj krivice koji je obično znatno veći nego što bi trebalo da bude. Dete u svojoj mladoj dobi, setite se, još nije u stanju da učini baš toliko veliku grešku da bi zbog nje osećali tako veliku krivicu kao što je činjenica da ga njegov roditelj (u jednom trenutku) ne želi videti niti čuti.

I stoga budite pažljiviji kod ovakvih izjava.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara