Trudnoća i majčinstvo

Nesvakidašnji snimak iz porodilišta: Ljekar rukama okreće bebu u maminom stomaku (VIDEO)

Napisao H. H.

U poslednjim nedeljama trudnoće, jedno od najčešćih pitanja je da li se beba okrenula glavicom na dole. Pa ako brinete jer je odgovor ‘ne’, pogledajte kako lekari rukama okreću bebu dok je još u stomaku…

Između 32. i 36. nedelje trudnoće sve buduće mame, pored brojnih pitanja i briga koje imaju, jedno ne zaboravljaju – da pitaju svog ginekologa koji im vodi trudnoću da li se beba okrenula glavom na dole.

U tom periodu beba bi trebalo prirodno da se postavi u položaj za porođaj, odnosno, glavicom na dole, međutim ako se to ne desi, i beba je okrenuta guzom ondnosno karlično, vaš lekar će vam verovatno predložiti carski rez.

Ili ako imate lekara kao ovog na snimku, predložiće vam ECV tretman (external cephalic version), odnosno zahvat u kom se rukama beba okreće s polja, dok je još uvek u stomaku odnosno materici.

Na snimku možete pogledati samo jedan od primera koji se mogu pronaći na Internetu, a izveden je u bolnici Royal Sussex u Brightonu.

Međutim, iako je zahvat manje poznat, on svakako nije nov – tako su trudnice tretirane još od davnina, a tretman su nekada radili oni koji se razumeju i oni koji su obučeni. I naravno, tada nije bilo kamera da to snime kao danas.

Zahvat je navodno dosta bolan, ali trudnice pre njega dobiju sredstvo koje će ih opustiti, posebno matericu. Kada lek počne da deluje – lekar „uzme bebu u svoje ruke“.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara