Trudnoća i majčinstvo

Već u uzrastu od sedam mjeseci – Znate li kako lako bebe uče dva jezika?

Napisao admin

Već u uzrastu od sedam mjeseci, bebe mogu da razlikuju dva jezika i početi da ih uče, čak i ako se jezici veoma razlikuju i imaju drugačija gramatička pravila, otkrivaju stručnjaci.


beba (foto:cure.ba)

Autori studije su otkrili da bebe prepoznaju intonaciju u izvogoru i trajanje izgovorenih riječi kako bi shvatile da su jezici različiti. 

“U uzrastu već od sedam mjeseci, bebe postaju osjetljive na te razlike” – rekla je koautorka studije Dženet Verker, sa British Columbia Univerziteta . “Ako govorite dva jezika kod kuće, nemojte brinuti da ćete time zbuniti svoju bebu. Naprotiv, zapravo razvijate njene kapacitete. Vaša beba ima sposobnost da prepozna i razdvoji dva jezika, a to čini na izvanredne načine.” 

“Bebe koje odrastaju dvojezično razvijaju nove strategije i vještine koje jednojezične bebe ne moraju obavezno da koriste” – dodala je koautorka studije Žudit Žervajn, lingvista na pariskom Descartes Univerzitetu. 

Studija je objavljena 14. februara u časopisu Nature Communications, a biće predstavljena na godišnjem sastanku američkog Udruženja za naučno unapređivanje, u Bostonu, piše Roditeljstvo.

S media

Komentari

komentara