Trudnoća i majčinstvo

POSLJEDICE ZA BEBE – Kafa u trudnoći je rizik

Napisao admin

Kod žena koje unose više od 200 mg kofeina na dan za 60 posto je veći rizik od rađanja premalih beba, jer kofein ometa protok hranjivih tvari preko posteljice.


trudnica (foto:cure.ba)

Kod trudnica koje na dan popiju nekoliko šoljica kafe rizik od rađanja bebe s preniskom porođajnom težinom veći je za 62 posto, pokazala je desetogodišnja studija švedskog Sveučilišta Sahlgrenska na 60.000 trudnica. Osim toga, pijenje kafe dokazano produljuje trajanje trudnoće, pa šalica instant kave na dan produljuje trudnoću za osam sati, kažu naučnici za Daily Mail.

Preporučen unos kofeina u trudnoći iznosi 300 mg na dan, no predlaže se da se diljem EU preporučeni unos smanji na maksimalno 200 mg na dan.

– Nismo pronašli poveznicu između prijevremenih porođaja i kofeina, ali otkrili smo da kofein šteti rastu nerođene bebe jer usporava prolazak vitalnih nutrijenata preko posteljice. Osim manje težine, bebe čije su majke u trudnoći pile puno kofeina su i znatno manje rastom – rekla je voditeljica studije, dr. Verena Sengpiel.

Zbog toga predlaže trudnicama da u potpunosti prijeđu na bezkofeinsku kafu kako bi spriječili moguće posljedice poput rađanja bebe s premalom težinom, ali i “prenošenje trudnoće”.

Niska porođajna težina obično se nadoknadi u djetinjstvu, no ipak ona nosi povećani rizik od pretilosti, dijabetesa i nastanka tumora kod djece, objasnila je britanska porodničarka, Annette Briley.

Od 500 do 1000 grama prema ginekološkim pravilima smatra se iznimno niskom porođajnom težinom, od 1000 do 1500 g vrlo niskom, a od 1500 do 2500 g srednje niskom.  

haber.ba

Komentari

komentara