Trudnoća i majčinstvo

Dosta je bilo – Dječije izlive bijesa konačno stavite pod kontrolu!

Napisao admin

Plač i dreka praćeni udaranjem, bacanjem po podu, bacanjem stvari, samo su dio repertoara vašeg djeteta za vrijeme izliva bijesa?


Dijete (foto: cure.ba)

Vi i vaše dijete od dvije ili tri godine se nalazite u prodavnici, parku ili pak kao i svaki dan jedete za stolom i sve se čini savršeno normalno dok dijete iz čista mira ne započne da vrišti i plače da hoće kući ili ne želi više da jede za stolom. Da li vam je poznat sličan scenario?

Naime, radi se o iznenadnim izlivima bijesa ili tantrumima, koji nisu ni malo neobični za djecu u dobu od dvije godine. Možda ćete u tom trenutku pomisliti da odgajate malog tiranina, ali prema istraživanjima koja su sprovedena, vrlo su male šanse da djeca tog doba imaju ispade bijesa zato jer žele da manipulišu s vama, međutim oni se javljaju zbog frustracije jer djeca tog uzrasta ne znaju da izraze svoje misli i osjećanja. To je više povezano s njihovim govornim vještinama koje su još uvijek ograničene, pa ne znaju da se izraze na način na koji bi željeli, a razumiju sve više i više riječi koje čuju.

Kada se nakupe različite misli i osjećanja dolazi do izliva bijesa, jedinog načina izražavanja. Naravno, ispad besa vašeg djeteta nije lijep i prijatan prizor, bilo kod kuće, bilo u javnosti. Plač i vika praćeni udaranjem, bacanjem po podu, bacanjem stvari, pa čak i držanjem daha dok ne poplave (ne brinite se, uzeće dah kad više neće moći da izdrži), samo su dio repertoara. U tom trenutku, dijete nije u mogućnosti da se smiri, bez obzira na pokušaje, ali će i vrlo loše reagovati ako na njega vičete i pretite.

Najbolji način je da smireno sačekate da se dijete smiri ili pak s njim izađete iz prostorije i promijenite okolinu koja ga je frustrirala. Nemojte vi sami izlaziti iz prostorije kada započne s ispadom bijesa ostavljajući ga samog da se baca po podu, vrišti i baca stvari, jer ćete vjerovatno pogoršati situaciju. Uz sav bes i frustraciju, dijete će se osećati napušteno. Ako pak u izlivu bijesa udara ljude ili životinje, uzmite dijete u naručje i odvedite ga na mjesto odvojeno od ostalih. Ostanite s djetetom dok se ne smiri kako sebe ne bi povrijedilo.

BUDITE RAZUMNI

Bez obzira koliko dugo ispad bijesa traje, nemojte popuštati u njegovim nerazumnim zahtevima i pregovarati o njima. Naravno, sigurno ćete se naći u situaciji kada će se izliv bijesa dogoditi u javnosti, te ćete ako ništa drugo zbog drugih pokušati da ga što prije okončate.

Pokušajte da se ne brinete šta drugi misle, jer većina roditelja je prošla kroz iste i slične stvari. Ako ćete djetetu povlađivati svaki put kada ono počne da zahtijeva i bjesni, daćete mu do znanja da može dobiti sve što poželi, a vi ćete izgubiti kontrolu.

Kada “oluja“ prođe, uzmite dijete u naručje i pričajte o tome šta se dogodilo. Dajte djetetu do znanja da razumijete njegovu frustraciju i pomozite mu da izrazi svoja osjećanja, npr. na način: “Bila si ljuta zato jer hrana nije bila onakva kakvu si željela“. Kada dijete potvrdi šta mu je zasmetalo i kada shvati na koji način mora da se izrazi, istaknite: „”Izvini nisam te razumjela. Sad kada više ne vrištiš i plačeš, mogu lakše da saznam šta želiš.”

IZBJEGAVAJTE OČIGLEDNE OKIDAČE

Saznajte koje situacije kod vašeg djeteta izbacuju iz takta i pokušajte da izbjegavate takve situacije. Ako pobesni kada je gladno, sa sobom uvijek nosite nešto od hrane. Ako se teško nosi s promjenama aktivnosti, upozorite ga prije nego što dođe do promjene. Na primjer, kada je vrijeme da s igrališta krenete kući, dajte mu priliku da se prilagodi onome što će se dogoditi.

Takođe, pazite na znakove prevelikog stresa kome dijete može biti izloženo. Tako dijete može biti izloženo stresu jer ste vi i bračni partner pod stresom. Jeste li u posljednje vreme mnogo odstupali od djetetove rutine? Sve to može da utiče na ispade bijesa, piše Žena.

Dobro razmislite o svom ponašanju prije nego što okrivite dijete za njegove ispade. Ako dijete i poslije dvije i po godine još uvijek ima svakodnevne ili vrlo česte ispade bijesa kontaktirajte svog pedijatra.

Takođe, ako je dijete nešto mlađe od dvije godine te ima ispade tri do četiri puta dnevno i ne želi da sarađuje s vama kada je u pitanju, oblačenje, jelo, kupanje i druge rutine, takođe se konsultujte s pedijatrom.

smedia

Komentari

komentara