Trudnoća i majčinstvo

Okačila sam ovu sliku svoje kćerke na internet i počeo je naš pakao!

Napisao A. K.

Većini nas su se u jednom trenutku podsmijavali zbog nekog dijela tijela, a sada u vrijeme društvenih mreža, ova pojava je još raširenija. Ili ste predebeli ili premršavi. Grudi su vam ogromne ili premale. Šta god da je, neko će vam naći neku zamjerku.

U isto vrijeme, na istim tim društvenim mrežama, osuđujemo i roditelje, oštrije nego ikad prije. Svi znaju šta to nesretni roditelj radi pogrešno, i znaju šta treba da uradi da to ispravi, i vrlo rado to govore na najbolnije načine zbog kojih isprozivani roditelj poželi da nestane sa lica zemlje. Obje stvari sam ja preživjela, i znala sam da će i moja kćerka morati, ali ne baš toliko rano.

 

Jedna nevina slika nastala kada je moja kćerka imala godinu dana, postala je izvor zabave internet trolova, a moja kćerkica meta za njihovo iživljavanje. Samo jedna slika, to im je bilo dovoljno, bez činjenica o meni, o mojoj porodici i o bilo čemu drugom, samo slika “debelog“ djeteta bila je dovoljna da moja kćerka postane viralna, ali i simbol nove pojave na internetu -vrijeđanja djece zbog debljine. Da, sada i to radimo.

 

Sve je počelo kada je prije godinu dana moj suprug postavio sliku naše tada 14-mjesečne kćerke na Imgur, sajt za dijeljenje slika. Mislio je da je podesio sliku da bude privatna, ali nije.

 

Ovo je naša sretna i zdrava kćerka koja potiče od duge loze bucmastih beba. I ja sam imala iste rolnice i izgledala kao maskota Mišelina, i lično mislim da je to preslatko.

 

Ali komentari ispod slika govorili su drugačije.

 

– Zašto ti je dijete toliko debelo? Nemojte toliko da je hranite! Očito je da je gojazna – samo su neki od komentara, a komentatori nisu pojma imali da joj je ishrana bila potpuno uravnotežena i da nije bila ni gojazna. Ljekari nisu imali nikakve zamjerke na njen račun. Zapravo, u ovo vrijeme uglavnom je živjela maltene samo od majčinog mlijeka. A ipak je postala viralna kao debela beba.

 

Onda mi se par dana kasnije javila prijateljica iz Australije da mi kaže da je u njihovim lokalnim novinama objavljena slika mog djeteta. Sjela sam za kompjuter i ukucala “debelo dijete“ i – vidjela svoje rođeno dijete na silnim forumima i sajtovima. Za mene su napisali da zanemarujem dijete, za nju da je morbidno debela. Ova slika čak je završila i u jutarnjem programu velike televizije u Velikoj Britaniji, gdje su voditelji coktali i bili zabrinuti zbog ruku moje kćerke.

 

I danas se kajem što smo slučajno podijelili njenu sliku sa internetom, ali nisam ni sanjala da ljudi mogu da budu ovako zli. Zamislite sebe na mom mjestu, zamislite da se cijeli svijet ruga vašem djetetu a vi ne možete da uradite ništa, baš ništa, da ga zaštitite. Zato dobro pazite gdje stavljate slike djece, i još važnije, odgajajte svoju djecu tako da im ne pada na pamet da se podsmijavaju bilo kome.

 

Izvor: Hayat.ba

Komentari

komentara