Trudnoća i majčinstvo

8 čudnih mitova o trudnoći za koje se ispostavilo da su POTPUNO tačni

oš od prvih sedmica trudnoće, buduću majku počinju da zastrašuju pričama starih žena: nemoj slučajno da se šišaš, nikako ne kupuj novu odjeću, ne jedi ribu, da se nisi usudila ni da pomisliš na pletenje… Koliko god nama danas smiješno zvučala, ipak neka od ovih starih sujeverja imaju smisla.

Mi smo spremili za vas vjerovanja o trudnoći koja imaju naučnu podlogu.

1. Ako mazite mačku, vaše dijete će imati puno neprijatelja

Postoji stvarni neprijatelj i u pitanju je toksoplazma, čiji su nosioci mačke. Zaista ima smisla izbjegavati kontakt sa mačkama da biste izbjegli unutarmaterične infekcije, piše “Fokuzz“…

2. Ako sjedite na kućnom pragu, zli duhovi će vam odnijeti bebu

Trudnice definitivno ne bi trebalo da sjede na pragu i na drugim mjestima gdje puše promaha. Imuni sistem u trudnoći može biti oslabljen, a hladnoća i bol u krstima neće vam sigurno ojačati zdravlje.

3. Ako jedete crveno voće, dijete će imati rumene obraze

Crveno bobičasto voćke jesu jaki alergeni, iako odnos prema njima u ishrani varira. Ruska tradicionalna medicina ne preporučuje njihovu upotrebu, dok zapadna medicina savjetuje obrnuto.

4. Ako gledate strašne filmove, beba će biti ružna

Na početku svakog filma postoji specijalno upozorenje koje se odnosi na trudnice i to nije bez razloga. Zbog hormonskih promjena, žena je veoma osjetljiva, a previše stresa može da dovede do poremećaja krvnog pritiska. Najbolje je da horor filmove ostavite za neki drugi put.

5. Ako sjedite prekrštenih nogu, beba će imati krive noge

Prekrštene noge mogu da dovedu do problema sa dostavljanjem krvi i nastanka proširenih vena. Zato je najbolje da zaboravite na to tokom trudnoće i koristite sigurnije položaje.

6. Ako spavate na leđima, beba može da se uguši

Spavanje na leđima, naročito u posljednjim fazama trudnoće, može da dovede do zapušenja donje šuplje vene. Ako trudnica redovno spava u ovom položaju, može da osjeti slabost i vrtoglavicu uslijed manjka kiseonika, dok beba može da razvije hipoksiju.

7. Ako širite veš, pupčana vrpca može da se obmota oko bebe

Problem nije u širenju veša, već u podizanju obe ruke. Ako to radite kratko vrijeme, ništa strašno se neće desiti. Međutim, ako to radite duže vrijeme, tonus materice može porasti, što je opasno za trudnoću.

8. Zabranjeno je kupanje jer ćete isprati bebinu snagu

Topla kupka, naročito u ranim stadijumima trudnoće, može da dovede do pobačaja. Mada bi zaista bilo lijepo priuštiti sebi toplu kupku bez ikakvih posljedica.

9. Dječak ili djevojčica?

Kaže se da ako je stomak usmjeren naprijed, žena nosi dječaka. Ako je okrugao, čeka djevojčicu. Nažalost, na oblik stomaka utiču samo mišići i položaj organa. Dakle, ovo sujeverje je mit, kao i ostali pokušaji da se sazna spol bebe. Najbolji način je ultrazvuk, mada se nekad ispostavi pogrešno.

Komentari

komentara