Trudnoća i majčinstvo

Četiri puta veće šanse – Žene koje nemaju djecu ranije umiru?

Napisao admin

Kod žena koje suprotno svojoj volji nemaju djecu povećava se rizik od rane smrti, pokazala je studija danskih znanstvenika.


Tužna žena (foto: cure.ba)

Ovo je istraživanje provedeno nad više od 21.000 parova koji su se odlučili na umjetnu oplodnju. Rezultati su pokazali da žene koje ne mogu imati djecu imaju četiri puta veće šanse za ranu smrt. No, znanstvenici naglašavaju kako su samo pronašli povezanost između ta dva fenomena te da ne tvrde, kako ih neki kritiziraju, da je nemogućnost rađanja djece uzrok prerane smrti, piše Dnevnik.hr.

Istraživanje je u obzir uzelo podatke od 1994. do 2005. godine. U tom se periodu za umjetnu oplodnju javilo 21.149 parova, rođeno je 15.149 djece, umrlo je 96 žena te 220 muškaraca, piše BBC.

Nakon analize tih podataka došli su do zaključka kako se kod žena koje imaju djecu umanjuju rizični faktori koji bi mogli dovesti do prijevremene smrti. Neki od tih faktora su tumori, bolesti krvožilnog sustava i različite nesreće.

‘Ljudi koji se odluče na umjetnu oplodnju već su očajni u pokušajima da dobiju dijete. To može dovesti do depresije koja može biti uzrokom ranije smrti’, kaže psihologinja Ingrid Collins.

cure.ba

Komentari

komentara