Poslovni kutak

Tri nova studijska programa na Univerzitetu “Džemal Bijedić”

Napisao H. H.

Srednjoškolci koji ove godine upisuju fakultet, a njihov izbor “pada” na Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, će pored već postojećih, moći birati i između tri nova studijska programa.

Pored osam fakulteta i četiri multidisciplinarna studija odnosno nastavnih planova i programa koji su gravitirali do ove akademske godine, ove godine smo inovirali odgovarajuće nastavne planove i programe na Univerzitetu i ponudili neke nove. Ove godine su u najavi novi studijski programi i to “Softverski inžinjering” na Fakultetu informacijskih tehnologija, zatim novi studijski program “Historija i međunarodni odnosi” na Fakultetu humanističkih nauka i “Sigurnosne studije i kriminologija” na Pravnom fakultetu”. Moram naglasiti da svi ovi fakulteti u okviru Kampusa rade svojevrsna istraživanja tržišta u saradnji sa privredom i profiliraju takve nastavne planove i programe koji će odgovoriti na izazove tržišta”, kazao je Veldin Ovčina, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” i voditelj Studija turizam.

Studijski programi su kako kaže Ovčina u potpunosti okrenuti privredi, piše “Mostarski.ba“.

“Prepoznali smo odgovarajuće zahtjeve, potrebe i želje i u saradnji sa našim poslovnim partnerima profiliramo takve studije, multidisciplinarne studije prije svega, s ciljem da diferenciramo mlade ljude sutra na tržištu rada i da pored odluke oko izbora studija pomognemo im sutra prilikom zaposlenja”, rekao je Ovčina.

Komentari

komentara