Poslovni kutak

Bh. tržište – Poslodavci odjavljuju radnje da bi se riješili trudnica

Napisao admin

Sve veći broj poslodavaca u RS se odlučuje da zatvori svoje radnje samo kako bi se riješili trudnica ili porodilja koje su kod njih zaposlene i na taj način izbjegli plaćanje obaveza.


Trudnica (foto: Cure.ba)

Ovo je potvrdio Čedo Risović, glavni republički inspektor rada.

“Uočena je pojava da poslodavci odjavljuju registrovanu djelatnost i potom se kao novi poslodavci registruju njihovi bliski članovi porodice koji obavljaju istu djelatnost u istom objektu te na taj način pokušavaju da izbjegnu svoje obaveze prema trudnicama i porodiljama koje su bile njihove radnice”, istakao je Risović.

On je precizirao da se samo u prvih devet mjeseci ove godine Republičkoj inspekciji rada žalilo 46 trudnica i porodilja zbog prestanka ugovora o radu.

“Najviše pritužbi trudnica i porodilja upućenih Inspekciji rada, odnosi se na otkaz ugovora o radu, uskraćivanje prava na platu ili naknadu plate te obračun i isplatu plate”, pojasnio je Risović.

Zakon o radu RS propisuje kaznu u iznosu od 2.000 do 15.000 KM ako poslodavac ne omogući zaposlenoj ženi da koristi prava u vezi sa trudnoćom, porođajem i materinstvom.

“Poslodavac ne može odbiti da primi u radni odnos ženu zbog toga što je trudna, niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili zbog toga što žena koristi porodiljsko odsustvo. Zaštitu svojih prava radnici mogu tražiti u roku od tri mjeseca od dana saznanja za učinjenu povredu, a najdalje u roku od šest mjeseci od dana učinjene povrede”, naveo je Risović.

Jovo Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS, kazao je da je siguran da je ovakvih pojava sve više, a da su porodice sa djecom diskriminisane u odnosu na druge kada je u pitanju zapošljavanje.

“U posljednjih nekoliko dana desetak žena iz našeg udruženja nam se žalilo upravo na to da su ostale bez posla i to samo što imaju djecu i što zbog toga ne mogu sve svoje vrijeme da posvete poslu”, ogorčen je Radovanović.

Božana Radošević, stručni saradnik u Savezu sindikata RS, kazala je da se za prvih osam mjeseci ove godine Sindikatu žalilo oko 30 žena, najčešće zbog otkaza.

“Pored otkaza trudnice i porodilje najviše se žale i na neisplatu plata, smanjenje plate i slično. To je veliki problem sa kojim se moraju suočiti svi, a posebno kontrolni organi”, kazala je Radoševićeva.

Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je tvrdnja da poslodavci odjavljuju radnje da bi se riješili trudnica i porodilja neozbiljna, ukoliko nije potkrijepljena dokazima.

“Najveći problem s ovom tematikom jeste u lošem zakonskom rješenju. Kada radnica ode na bolovanje, poslodavac mora da zaposli drugu radnicu i da mjesečno plaća dvije plate umjesto jedne. A Javni fond za dječju zaštitu nama refundira samo neto platu, da ne spominjem dugovanja Fonda prema poslodavcima”, istakao je Milić.

Prema podacima Poreske uprave RS u prvih pet mjeseci ove godine odjavljeno je 1.066 preduzeća, a najčešće se radilo o trgovinama i kafanama, pišu Nezavisne.

cure.ba

Komentari

komentara