Poslovni kutak

Pogledajte koliko su miliona maraka Arapi ostavili u BiH: Ovo je lista najvećih investitora među njima

Napisao H. H.

Neke od dosadašnjih najznačajnijih investicija su Bosna Bank International d.d. Sarajevo, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, rezidencijalno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland te poslovni centar UNITIC

Prema podacima kojima raspolaže Centralna banka BiH (CBBH), od 2005. do 2015. godine, arapski investitori uložili su u Bosnu i Hercegovinu 501,6 miliona KM. Najveći investitor je Saudijska Arabija s uloženih više od 200 miliona KM, a značajne investicije stigle su iz Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Libije, Sirije i Egipta,piše depo.ba

Na osnovu preliminarnih podataka za prvih devet mjeseci 2016. godine, registrirane su i dodatne investicije iz Kuvajta – 16 miliona KM, Saudijske Arabije – 19,4 miliona KM i Ujedinjenih Arapskih Emirata – 20,1 milion KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

 

Neke od dosadašnjih najznačajnijih investicija su Bosna Bank International d.d. Sarajevo, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, rezidencijalno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland te poslovni centar UNITIC.

 

Nekoliko projekata je u fazi realizacije, a značajniji su: Turistički grad na području Općine Trnovo, stambeni kompleks na Ilidži „Sarajevo waves” te izgradnja stambeno-poslovnog objekta ”Sarajevo Tower” bh. kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije Smart Invest.

 

Podaci iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH ukazuju da velike probleme investitorima predstavljaju brojne administrativne barijere, dugotrajne i komplicirane procedure, neefikasnost javne uprave, sudova te izuzetno teško dobijanje dozvola. U BiH je za otvaranje firme potrebno čak 37 dana, dok se u Hrvatskoj može otvoriti za devet, a u Srbiji za 12 dana.

 

Velike poteškoće s kojima se susreću arapski investitori sve više rezultiraju njihovim odlascima iz BiH, te velikim ulaganjima u Evropu i zemlje regiona. Tako su arapski investitori za najnoviji projekat u Srbiji  ”Beograd na vodi” izdvojili čak 3,1 milijardu eura, a jedna od većih investicija je i Etihad Airways, vrijedan 100 miliona eura, dok se ukupna vrijednost trenutnih investicija u susjednu nam zemlju procjenjuje na sedam milijardi eura.

 

Arapski investitori u Veliku Britaniju uložili su više od 60 milijardi funti u različite privredne i ekonomske segmente, a u njemačke kompanije u posljednjih nekoliko godina oko 100 milijardi eura. U Turskoj najviše ulažu u građevinski sektor, te različite projekte iz turizma i tekstilne industrije, tako su 2009. godine investirali devet milijardi dolara, a u 2016. godini ta brojka je narasla na čak 46 milijardi dolara.

Komentari

komentara