Moda

”Ne možeš obući uske traperice visokog struka ako imaš tri šlaufa oko stomaka. Na zagrebačkoj špici nećete vidjeti toliko vulgarnih stvari kao kod nas.”

Napisao H. H.

U posljednje vrijeme smo svjedoci sve većih tendencija Bosanki da budu što više u trendu i da prate i ”kupe” ono što je neko tamo rekao da je moderno i da treba da se nosi, jer je sada to u modi.

Ali nije sve u tome šta je neko rekao, nismo svi isti i ne stoji nam svima sve. Naša sagovornica Hana Hadžiavdagić, koja itekako prati trendove i možemo reći da je u modi, ali na svoj način, otkrila je šta je najbitnije kako bismo za nekoga rekli da je u trendu.

”Da bi bio u trendu, najpotrebnije je da imaš karizmu i mislim da je to nešto sa čime se rađaš. To se ne može kupiti novcem, ne možeš ukrati, naslijediti, naučiti da imaš. Sa tim se rodiš ili ne rodiš, nema tu puno priče”, rekla je Hana za Source. ba, te dodala da je ženama velika zabluda uvijek to što misle da je moderno samo ono što je skupo i markirano:

”Ja sam neko ko živi u trendu još od djetinjstva. Sve žene iz moje porodice su takve. Moja nana je u 96. godini umrla sa šminkom na licu, sa 16 godina je hodala po balovima u Beču, kupovala šešire u Beogradu. Familijarno smo moderni i lijepo obučeni. Ali kad kažem moderno, ne mislim uvijek na skupo, nego i sposobnost da sa malo novca možeš se dobro obući. Sve zavisi od toga znaš li, ili ne. Mene možete poslati u second hand sa 20KM, mislim da ću izaći kao da sam došla iz Pariza. Sve zavisi ko nosi, a drugo i kakav neko ima ”nos” za nešto što je IN”, objasnila je Hana, te kao najbolji primjer za to istakla odjeću sa printanim životinjskim uzorkom, što na nekome može izgledati jako vulgarno, a na nekome, ko to zna iznijeti, može izgledati fantastično.

Hana trenutno živi na relaciji Zagreb – Sarajevo, pa smo je pitali da prokomentariše i uporedi modu u Zagrebu i modu u Sarajevu. Kako to rade Sarajke, za koje ona kaže da su nekada bile jedne od najdotjeranijih žena, te kako to rade Zagrepčanke, koje su, po njenom mišljenju, uvijek bile profinjenje.

”Sarajevske žene su nekada bile najdotjeranije, one su od ničega, sa malo vode i šminke znale izgledati fantastično, ali stvarno ne znam šta se sa tim ženama desilo danas. Znam da je oskudica vode, ali ima šminke. Šalim se malo naravno. Ali stvarno, Zagrepčanke su uvijek bile profinjene. Recimo, subotom na zagrebačkoj špici nećete vidjeti toliko vulgarnih stvari kao kod nas, visoke štikle, preuske pantalone, izblajhane plave kose, umetke,a da ne govorim o operacijama, toga u Zagrebu ima jako malo. Zagrebačka špica je profinjena, elegantne žene, ravne cipelice ili čizme. To su neke kombinacije koje možete vidjeti u Milanu, Parizu i u Zagrebu. A kod nas ako nisi obukao štikle, neku kratku majicu, nisi se dobro obukao, a da još ne govorim o kratkim haljinama, pogotovo u dnevnim varijantama”, istakla je Hana i upozorila na najveću grešku koju djevojke i žene rade:

”Najveća greška je da kopiraju jedna drugu, a to su dokazali Celine majicama, tamo nekim naočalama, koje su svi imali, zelene jakne sa rozim krznom. Pa ako vidiš da toga ima previše, onda jednostavno to ne kupiš. Kao da se meni ta jakna nije sviđala još prije godinu dana, ali sam znala da će je ove godine svi nositi”, kazala je Hana.

Pitali smo Hanu, kao nekoga ko prati modne trendove, ali i dalje gleda na to da li se njoj to sviđa i kako se ona osjeća u tome, da da neki savjet djevojkama, kako bi u isto vrijeme mogle izgledati lijepo, moderno, a da nije kopija svih ostalih djevojaka i naravno, da ne izgleda vulgarno.

”Ima masa tih stvari koje su u trendu, a koje ja nikad ne bih obukla. Recimo uggs čizme, imam ih, ali ih nosim po kući kao pape. Recimo ne možeš obući uske traperice dubokog struka, ako imaš tri šlaufa oko stomaka, ne može se obući kratka majica… Također tajice, u životu ih nisam obukla, a da nisam preko toga obukla neku dužu tuniku ili haljinu. One su svakako dobar modni dodatak, ali nositi ih kao pantalone u sred bijela dana – ima samo kod nas”, kaže Hana.

Sve što trebamo je biti svoji i samo tako možemo biti zadovoljni sa sobom.

”Moraš kad staneš pred ogledalo da kažeš ‘Joj što mi ovo dobro stoji’, a ne da obučeš nešto jer je to obukla i tvoja prijateljica, koja možda ima 20 kila manje. Ne treba da oblačimo nešto samo zato jer nam je to nametnula slika na Instagramu, ili u novinama. Pa nismo svi uživo isfotošopirani kao na fotografijama.”, rekla je Hana, te objasnila kako ne postoji to nešto što bi je natjeralo da obuče ili stavi na sebe ako se njoj lično to ne sviđa.

”Kad mi se nešto ne sviđa, ne osjećam se fino, ma to može biti zadnja Channelova revija, ali ja to neću obući. Pogotovo kada su u pitanju neki masovni trendovi. Meni svakodnevno šalju neke chokere da reklamiram, za koje mislim da je nešto najgore što se modi moglo desiti. Oni bi to svakako platili, ali ne postoji taj novac za koji bih ja tako nešto stavila na sebe i uslika” zaključila je Hana za Source portal.

Komentari

komentara