Ljubav i veze

Pazite na tjelesnu težinu – Širi struk – problemi u krevetu

Napisao admin

Svi muškarci koji već duže vrijeme otpuštaju svoj remen na hlačama trebali bi u obzir uzeti najnovije nalaze znanstvenika – debljina i pretilost povećavaju rizik od seksualnih problema, najčešće erektilne disfunkcije.


Velik stomak (Foto: Cure.ba)

U medicinskom centru Weill Cornell proučavali su više od 400 muškaraca s urinarnim tegobama, a pokazalo se da oni češće moraju na zahod tokom noći. Oni koji su imali veći opseg struka patili su od isprekidanog sna, a njih 44 posto dizalo se dva puta tokom noći isprazniti mjehur, dok je to činilo tek 16 posto mršavijih.

Polovica pretilih muškaraca patila je od erektilne disfunkcije, uspoređujući to s trećinom onih koji imaju normalnu tjelesnu težinu. Ili tačnije, 32 posto muškaraca koji su imali struk manji od 91 cm, a imali su urinarne probleme, imalo je neki oblik erektilne disfunkcije, a 21 posto problema s ejakulacijom. Ako im je struk bio širi od 91 cm, 50 posto njih imalo je problema s erektilnom disfunkcijom, a 40 posto s ejakulacijom. Treća skupina muškaraca imala je struk širi od 100 cm. Kod njih je 74,5 posto imalo problema s erektilnom disfunkcijom, a 65 posto s ejakulacijom.

– Ono što jedemo može imati štetne posljedice ne samo na srce i krvne žile. Ovo otkriće pokazuje da pretilost ne ugrožava samo zdravlje nego i kvalitetu života, ugrožavajući seksualni život sve mlađih muškaraca – kaže voditelj studije Steven Kaplan i dodaje da bi gubitak težine mogao pomoći ljudima prevladati ove probleme koji se prije nisu povezivali s pretilošću, piše “Večernji”.

cure.ba

Komentari

komentara