Ljubav i veze

Dokazano! – Ako vaš muškarac ima ovakvo lice – sklon je prevari!

Napisao admin

Nova studija je otkrila da muškarci sa relativno širim licem imaju veću sklonost da varaju. Višak testosterona je mogući krivac.


Muškarac (Foto: Cure.ba)

Serija studija pokazala je da su muškarci sa širokim licem obično agresivniji, kompetitivniji i da imaju više predrasuda. A najnovija studija o tome ističe da su muškarci sa širokim licem skloniji varanju, naročito kada se radi o novcu.

Istraživački tim sa Brok univerziteta predvodila je Šeril MekKormik, psiholog na tom univerztetu.
Ovo kanadsko istraživanje nadovezuje se na jedno američko istraživanje iz prošle godine, koje tvrdi da su muškarci sa širim licem (u odnosu na dužinu lica) “skloniji da obmanu svoje sagovornike u pregovorima i spremniji da prevare kako bi došli do novca”.

Kanadski istraživači su odlučili da provere tačnost ovih podataka na većem uzorku. Njihovo istraživanje obuhvatilo je 146 muškaraca i 76 žena, a svi oni su imali univerziteske diplome.
Prvo su učesnici popunili psihopatski test ličnosti, koji je sastavljen tako da obuhvati tri aspekta psihopatskih tendencija: “neustrašivu dominantnost”, “sebičnu impulivnost” i “hladnokrvnost”.

Nakon toga im je rečeno da mogu popuniti nekoliko listića za lutriju. Zatim su otišli na sajt na kom su virtuelno bacali kockice i zbir koji su dobili odredio je broj listića sa kojima mogu učestvovati u lutriji. Dok su to radili, ostavljeni su bez nadzora, nesvesni da ih snimaju. Tako su učesnici dobili priliku i motiv za prevaru.

Ispostavilo se da su i muškarci i žene podjednako skloni varanju – što je ovu studiju učinilo drugom studijom koja je došla do suprotnog zaključka u odnosu na ustanovljeno mišljenje da su muškarci manje pouzdani nego žene. Ipak, oni muškarci sa širokim licem bili su skloniji varanju i varali su na veliko, nekad mnogo uvećavajući broj u odnosu na onaj koji su im dale kockice.

Muškarci sa širokim licem imali su i visok rezultat na psihopatskom testu u oblasti “neustrašiva dominantnost”. Izgleda da ovim ljudima ništa ne može da se ispreči na putu – čak ni pravila.

Postoji i biološko objašnjenje za ovo. Istraživači su istakli zaključke do kojih je došla prethodna studija i otkrili su vezu između širine lica i količine testosterona.

– Testosteron je povezan sa dominacijom, ličnom moći, liderstvom, antisocijalnim ponašanjem i preduzimanjem rizika – istakli su istraživači.

Dakle, ove dve studije pretpostavljaju da nivo testosterona kod muškaraca u pubertetu može uticati i na “neustrašivu dominantnost i na strukturu lica”, dajući im određeni izgled i gradeći jako samopouzdanje.

zenskikutak.rs

Komentari

komentara